Studiu impact Covid19 asupra ecosistemul tech: Vom vedea o reaşezare a businessurilor în viitor, în armonie cu noile tendinţe sociale şi cu viitorul profil al consumatorului. Câştigătorii vor fi aceia care vor avea viziunea şi puterea de a muta perspectiva dincolo de 2020

Autor: Roxana Rosu 01.04.2020

Influenţa pandemiei de coronavirus asupra activităţii firmelor tech de tip startup şi scaleup este deja vizibilă, în condiţiile în care 36% dintre fondatorii acestora spun că văd evoluţii negative şi schimbări în business, iar 40% estimează că vor fi efecte asupra dezvoltării pe termen scurt şi mediu, potrivit studiului realizat de ScaleOut, program de internaţionalizare a firmelor româneşti al Fundaţiei Romanian Business Leaders.

“Dacă ne uităm la cifre şi la impactul generat, tendinţa este clară: evoluţia unui număr semnificativ dintre firmele de tech, majoritatea early stage, este nesigură în contextul răspândirii COVID-19 şi ca urmare a efectelor negative asupra mediului de business”, relevă studiul ScaleOut.

În acelaşi timp, 38,5% dintre fondatorii români de firme tech de tip startup şi scaleup spun că vor reduce costurile cu forţa de muncă din cauza Covid-19.

"În această perioadă, în diverse domenii de activitate se evidenţiază tot mai mult două categorii de jucători: câştigători detaşaţi şi pierzători clari, în primul rând din cauza scăderii consumului pe majoritatea segmentelor. Aceasta va duce la o reaşezare a businessurilor în viitor, în armonie cu noile tendinţe sociale şi cu viitorul profil al consumatorului. Câştigătorii pe termen lung vor fi aceia care vor avea viziunea şi puterea de a muta perspectiva dincolo de 2020 şi se vor repoziţiona mai puternici şi cu mai multă siguranţă”, a declarat Claudiu Constantinescu, Senior Manager, Managementul Riscului, Deloitte România.