Mesaj incredibil de la un fost manager pharma: există oferte pentru echipamente contra virusului, dar statul român doarme. ”Am obosit după atâtea încercări de a găsi acea persoană / acele persoane în a căror fişă a postului să fie specificată responsabilitatea de a rezolva situaţii de urgenţă pe care sistemul de sănătate din România trebuie să le treacă rapid şi cu bine”

Ziarul Financiar 01.04.2020

"Vă scriu deoarece am obosit după atâtea încercări de a găsi acea persoană / acele persoane în a căror Fişă a Postului să fie specificată responsabilitatea de a "REZOLVA" situaţii de urgenţă pe care sistemul de sănătate din România trebuie să le treacă rapid şi cu bine.

Citim pe toate canalele de informare (oficiale, nu doar pe cele în care ne putem da toţi cu părerea) că spitalele şi cadrele medicale din linia întâi nu au echipamentele de protecţie necesare pentru a-şi desfăşura activitatea eficient şi în condiţii de siguranţă atât pentru ei cât şi pentru cei din jurul lor.

Pe de altă parte, deşi nu mai lucrez în distribuţia de medicamente din România din 2010, dar consiliez firme similare din Europa de Vest, primesc în mod pasiv oferte de echipamente de protecţie (măşti, combinezoane, viziere, soluţii de dezinfectare antibacteriene & antivirale,...) dar şi aparate medicale precum ventilatoare invazive (prin intubare atât de necesare pentru cazurile disperate), stocuri existente fizic care pot fi aduse rapid în ţară, direct pe aeroportul Otopeni, cu avion dedicat dacă se semnează contract cu plata pe bază de Garanţie Bancară, după livrarea şi certificarea stocului că fiind conform cu standardele ofertate: zero risc, rapiditate maximă, PROBLEMA REZOLVATĂ.

Dificultatea constă în faptul că trebuie comandată o cantitate suficient de mare încât livrarea cu avion dedicat să facă sens, dar asta ar însemna că putem avea tot ce ne trebuie în maximum 3 zile.
Doar că...nici un spital nu poate să comande în mod individual o asemenea cantitate, pare că nimeni nu vrea să rişte să achiziţioneze de la furnizori externi pe bază de scrisoare de garanţie bancară... pare că cei plătiţi din taxele şi impozitele noastre, angajaţi ca să ne poarte de grijă nouă dar şi colegilor lor din secţiile de terapie intensiva sau de pe ambulanţele pentru urgenţe, majoritatea lor par că aşteaptă ca virusul să se inactiveze din proprie iniţiativa, din plictiseală.

Din ce constat, nu există un minim de transparenţă privind crearea şi popularizarea unui canal de comunicare cu echipa care este responsabilă cu achiziţia de stocuri medicale urgenţe: un număr de telefon, un site,...ceva.

Este foarte probabil ca acei oameni sufocaţi de presiunea timpului şi volumul de cereri imperative, să nu reuşească să identifice rapid şi eficient ofertele reale, competitive. Şi, paradoxal, noi nu reuşim să aflăm cine sunt ei, cum putem ajunge la ei că să îi ajutăm, să le uşurăm efortul de a aduce rapid toate cele necesare celor care au nevoie disperată de ele.

Nu mai spun de faptul că mai mult că sigur am putea ajuta să aducem materii prime necesare producerii la scală industrială de echipamente de protecţie nu doar pentru nevoile românilor cât şi pentru restul ţărilor vecine, că doar producem în România pantofi şi textile pentru atâtea ţări din EU şi nu numai.

În altă ordinde de idei, iată situaţii absurde ce pot există zilele acestea în România: firma SANOFI, cea care produce PLAQUENIL (medicamentul atât de mediatizat deoarece reduce inflamaţia plămânilor pacienţilor în stare gravă) de aproape 2 săptămâni se "ROAGĂ" de autorităţile competente (ANM şi MS) SĂ POATĂ DONA sistemului de sănătate din România un stoc semnificativ de PLAQUENIL...şi nici până azi formalităţile nu au fost decise şi întocmite pentru a se preda stocul către UNIFARM să îl distribuie către focare? Dacă această situaţie nu aduce a incompetenţă sau mai rău, neglijenţă criminală, atunci ce sugerează această situaţie?

Nu în ultimul rând, dacă ştiţi ce instituţie sau cine dispune de suficenta autoritate pentru a organiza o echipă compusă din reţelele de magazine alimentare din România (Carrefour, Auchan, Cora, Lidl, Kaufland,...) şi taximetrişti & şoferi de UBER (şi alte soluţii de ride share) prin care să preluăm şi să prelucrăm comenzile online de alimente de strictă necesitate ale oamenilor aflaţi în izolare, să le culegem rapid în magazine în ambalaje potrivite, să asigurăm magazinului încasarea prin card bancar şi să le livrăm acasă oamenilor (mai ales celor bătrâni şi celor cu boli cronice) în aceeaşi zi, în condiţii igienice?

Nu este nimic complicat dacă ştii ce să ceri şi cum să faci, dar nimeni nu pare să vrea să îşi asume acest rol sau poate că nimănui nu i s-a acordat responsabilitatea şi autoritatea de a rezolva această urgenţă. Însă adevărul este că am putea astfel să facilităm implementarea carantinei, distanţării sociale, eliminarea contaminării comunitare?

În ultimele zile magazinul nostru de produse alimentare online www.buno-carne.ro a deservit multe cazuri în care persoane tinere au plasat comenzi de alimente achitate cu cardul bancar, comenzi pentru care au indicat că adresa de livrare adresa rudelor în vârstă aflate fără ajutor la distanţă, în localităţi precum Hârşova de Constanţa sau Fundata de Braşov. Şi aici firmele de curierat au fost super săritoare şi am reuşit să livrăm a două zi majoritatea comenzilor, ceea ce nu este puţin.

Este incredibil câte lucruri bune am putea realiza dacă persoane cu experienţă şi spirit organizatoric ar primi atât însărcinarea cât şi autoritatea de la guvern de a implementa rapid soluţii integrate ţintite pe REZOLVAREA PROBLEMELOR CONCRETE, PRAGMATIC?

Nu ştiu dacă acest email va schimba cu ceva starea prezenţa a lucrurilor, măcar sper că dumneavoastră puteţi informa pe cei care deţin frâiele puterii că ar putea beneficia de suportul firmelor private, de expertiză şi cunoştinţele noastre în rezolvarea promptă a disfuncţionalităţilor pe care această criză le-a scos în evidenţă şi a căror costuri se traduc în pierderi de vieţi omeneşti.

 

Vă salut şi  doresc să reuşiţi conectarea mediului privat la efortul instituţional al autorităţilor guvernamentale. DOAR ÎMPREUNĂ VOM REUŞI!

Vivian Diaconescu a lucrat timp de zece ani în cadrul grupului farmaceutic A&D Pharma, iar în prezent este antreprenor 

Citiţi AICI ediţia ZF E-paper de vineri