Rata şomajului în februarie, luna debutului crizei în România, a fost de 3,9%. În ultimele două săptămâni, jumătate de milion de contracte de muncă au fost suspendate

Autor: Miruna Diaconu 02.04.2020

Indemnizaţia de şomaj tehnic plătită de guvern asigură 75% din salariul de bază.

 

Angajatorii pot, începând de miercuri, 1 aprilie, să ceară fonduri guvernamentale pentru plata angajaţilor trimişi în şomaj tehnic, un şomaj care va antrena din ce în ce mai mulţi angajaţi, dacă criza nu se domoleşte, iar carantina se prelungeşte.

Solicitările se pot depune online sau la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, fie la Agenţia Jude­ţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială. Soli­citările primite vor fi proce­sate în regim de urgenţă, astfel ca angajatorii să primească banii în termen de cel mult 15 zile, potrivit Violetei Alexandru, minis­trul muncii.

Ministrul finanţelor, Florin Cîţu, a declarat, pentru Reuters, că România are bani să finanţeze şomajul tehnic pentru aproximativ cinci luni, pentru un milion de oameni, costul estimat fiind de 4 miliarde lei pe lună.

În luna ianuarie a acestui an erau circa 4,9 milioane de angajaţi în economie, conform datelor Institutului Naţional de Statistică, la un şomaj de sub 4%. În februarie rata şomajului a fost de 3,9%, la acelaşi nivel din ianuarie, dar mai mare faţă de februarie 2019, când rata şomajului a fost de 3,8%.

Criza coronavirusului şi măsurile luate de către autorităţi odată cu decretarea stării de urgenţă au deter­minat multe companii să-şi trimită o par­te sau chiar pe toţi angajaţii în şomaj tehnic.

Ministerul Muncii a anunţat în urmă cu câteva zile că până la 30 martie 2020 au fost suspendate aproape 500.000 de contracte de muncă ca urmare a crizei medicale şi a decretării stării de urgenţă. Cei mai afectaţi angajaţi sunt cei din industria prelucrătoare, unde circa 130.000 de persoane au contractele suspendate. În industria HoReCa, aproximativ 90.000 de contracte au fost suspendate, iar în sectorul comerţului cu ridicata şi amănuntul, aproximativ 81.000 de contracte suspendate.

Indemnizaţia de şomaj tehnic plătită de guvern asigură 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat plătit din fondul destinat salariilor, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut, adica circa 5.400 lei.