Steen Jakobsen, economist şef Saxo Bank: 2020 va fi un an economic pierdut. Pandemia va duce la o distrugere enormă a capitalului şi la şomaj structural

Autor: Roxana Rosu 02.04.2020

Pandemia a pus în mişcare trei impulsuri macro majore, respectiv un şoc pentru cererea globală, un şoc la nivel global pentru oferte şi un război al petrolului care a dus forţat preţurile la un minim pe mai mulţi ani, efectul final urmând să fie o distrugere enormă a capitalului şi şomaj structural, este de părere Steen Jakobsen, economist şef şi CIO la Saxo Bank.

„Tripla lovitură asupra economiei globale aproape că garantează faptul că 2020 va fi un an economic pierdut, factorii de decizie fiind nevoiţi să elimine toate opreliştile pentru a aborda o recesiune reală şi globală.”

El cred că situaţia actuală a eclipsat deja haosul din 2008 pe unele burse, întrucât unele pieţe se pot mişca în sus şi în jos mai mult într-o zi decât într-un an întreg şi reflectă cât de lipsite de lichidităţi sunt pieţele.

„Într-un mediu de reducere a panicii, apare mantra „cash is king” (numerarul este rege). Fondurile, băncile, investitorii şi chiar companiile trec brusc nu doar printr-o scădere dramatică a preţurilor activelor, ci şi prin variaţii ample ale corelaţiilor între portofolii şi schimbări în profituri şi pierderi”, comentează Steen Jakobsen.