MKOR Consulting:1 din 4 români şi-a redus veniturile în urma măsurilor impuse ca urmare a răspândirii pandemiei de COVID-19

Autor: Cristina Bellu 02.04.2020

După nici trei săptămâni de la declanşarea crizei coronavirusului aproape 1 din 4 români au suferit deja o reducere a veniturilor, arată datele unui studiu realizat de compania de cercetare MKOR Consulting.

Mai mult, 19% din populaţia activă a intrat în situaţie de risc în această perioadă, în urma suspendării temporare a contractului de muncă (8%), a intrării în şomaj tehnic (7%) sau chiar a pierderii locului de muncă (4%).

Analiza MKOR Consulting  indică faptul că cei mai afectaţi de reducerea sau, în unele cazuri, oprirea activităţii econimice a companiilor, tind să fie cei mai tineri dintre români, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 34 ani, mai ales angajaţi ai microîntreprinderilor şi ai întreprinderilor mici.

“Tinerii sunt cei care au suferit mai mult comparativ cu restul populaţiei, în urma şomajului tehnic, a suspendării contractului de muncă sau chiar a pierderii locului de muncă. Veniturile s-au redus în această perioadă pentru 39% dintre cei care lucrează în microîntreprinderi şi întreprinderi mici, iar contractele de muncă au fost suspendate pentru 18% dintre aceştia”, spun specialiştii MKOR Consulting.