Ce indică studiile: 9 din 10 români sunt afectaţi de măsurile impuse ca urmare a epidemiei de COVID-19

Autor: Dorin Oancea 02.04.2020

Cel puţin 9 din 10 români (92%) sunt afectaţi de măsurile impuse ca urmare a răspândirii epidemiei de COVID-19 în România, în condiţiile 1 din 4 români au suferit deja o reducere a veniturilor iar 69% resimt mai ales limitările legate de libera mişcare, arată un studiu realizat de MKOR Consulting.

Pentru marea majoritate a românilor (92%), epidemia de Coronavirus se traduce în o îngrădire a unor libertăţi. Limitarea posibilităţii de liberă mişcare este resimţită de 69% dintre români, şi a condus la schimbarea planurilor personale (44%) şi profesionale (18%), mai ales a celor legate de călătorii.

Femeile şi persoanele cu vârsta peste 55 de ani resimt cel mai intens măsurile de distanţare socială. De asemenea, persoanele cu venituri mari sunt afectate de limitările referitoare la deplasări, care le-a afectat planurile de călătorie personale şi profesionale.

Pe lângă aspectele legate de libertatea de mişcare, după nici trei săptămâni de la declanşarea restricţiilor ca urmare a epidemiei de Coronavirus, aproape 1 din 4 persoane au suferit deja o reducere a veniturilor.

Mai mult, 19% din populaţia activă a intrat în situaţie de risc în această perioadă, în urma suspendării temporare a contractului de muncă (8%), a intrării în şomaj tehnic (7%) sau chiar a pierderii locului de muncă (4%).

Cei mai afectaţi de reducerea sau, în unele cazuri, oprirea activităţii econimice a companiilor, tind să fie cei mai tineri dintre români (18-34 ani), mai ales angajaţi ai microîntreprinderilor şi ai întreprinderilor mici. Tinerii sunt cei care au suferit mai mult comparativ cu restul populaţiei, în urma şomajului tehnic, a suspendării contractului de muncă sau chiar a pierderii locului de muncă. Veniturile s-au redus în această perioadă pentru 39% dintre cei care lucrează în microîntreprinderi şi întreprinderi mici, iar contractele de muncă au fost suspendate pentru 18% dintre aceştia.

Companiile mari au apelat mai degrabă la şomajul tehnic, 13% dintre angajaţii acestora aflându-se deja în şomaj tehnic.

Românii care lucrează în instituţii publice sunt cel mai puţin afectaţi de criza cauzată de epidemia de Coronavirus. 9% dintre ei nu au fost afectaţi deloc, în timp ce unii şi-au pierdut locul de muncă (2%) ori au intrat în şomaj tehnic (4%).

“Din analizele noastre, distanţarea socială este înţeleasă, respectată şi încurajată puternic de români. Totuşi, oamenii sunt conştienţi de impactul asupra relaţiilor interumane, iar schimbarea radicală a rutinei duce la o stare de confuzie şi şoc pentru aceştia. Dorul de copiii lăsaţi la bunici, imposibilitatea de a-şi vizita membrii familiei, prietenii sau partenerii este dureroasă, dar este recunoscut ca fiind un lucru benefic pentru a trece cât mai repede şi cu cât mai puţine daune peste această perioadă. Suntem convinşi că acest tip de înţelegere a impactului distanţării sociale va lăsa urme în mentalul colectiv şi în societatea de consum, aşa cum o cunoaştem. Iar rolul nostru, ca cercetători, este să reflectăm cât mai bine aceste schimbări, aşa încât autorităţile, companiile şi oamenii să poată lua decizii informate pentru viitor”, spune Corina Cimpoca, fondator MKOR Consulting, agenţie de cercetare de piaţă.

Studiul a fost realizat în perioada 26-28 martie 2020, pe un eşantion de 1621 de respondenţi, reprezentativ la nivel naţional pe criterii de gen, vârstă (18+) şi distribuţie geografică. Nivel de încredere 95%, eroare maximă +/-2,4%.