Spitale judeţene fără aparatură de testare. Doar două spitale judeţene din 19 fac teste pentru coronavirus, în timp ce restul unităţilor se luptă cu virusul fără echipamente

Autori: Georgiana Mihalache , Alexandra Cepăreanu 03.04.2020

♦ În România sunt 368 de spitale de stat, iar toate cele 41 de spitale judeţene din ţară preiau cazuri de pacienţi cu coronavirus, potrivit listei Ministerului Sănătăţii l Ministerul Sănătăţii nu a răspuns la solicitarea ZF privind numărul de aparate de testare din spitalele judeţene ♦ Managerul Spitalului Judeţean Tulcea: Personalul care să fie pregătit în adevăratul sens al cuvântului trebuie să aibă un background de un an în meserie ♦ Managerul Spitalului Judeţean Vâlcea: Medicii sunt la Matei Balş la training.

Ziarul Financiar a luat legătură cu toate spitalele judeţene din ţară pentru a vedea care este capa­citatea României de testare în cele mai mari unităţi spitaliceşti din judeţ, care la ordinul Ministerului Sănătăţii vor primi pacienţi în stare gravă sau critică, infectaţi cu coronavirus.

Doar 19 spitale au răspuns solicitării ZF. Pe baza informaţiilor primite de la spitalele judeţene, ZF a realizat o hartă a centrelor medicale din linia întâi, care nu au capacitate proprie de testare nici după 36 de zile de la primul caz de coronavirus din România

(26 februarie).

„Posibilitatea fizică de a testa pacienţii pentru coronavirus există prin colegii de la Synevo, dar modul în care se fac şi sunt utilizate testele în România sunt strict sub reglemen­tarea Institutului Naţional de Sănătate Publică, astfel încât doar ei decid cine, cum şi când face testările respective“, a spus Radu Gorduza Lupu, CEO al Medicover, al treilea jucător privat de sănătate. Medicii cer la unison testarea pacienţilor şi a personalului medical şi echiparea spitalelor cu materiale de protecţie şi teste pentru a limita răspândirea corona­virusului.

Doar 28.500 de teste au fost prelucrate în România în această perioadă. Spre comparaţie, în Germania, în comune din statul Baden, testarea se face în centre de tip drive-in, astfel oamenii nu coboară din maşină pentru a fi testaţi.

În total, 357 de cadre medicale au fost confirmate cu coronavirus, cele mai afectate spitale fiind din Suceava şi Bucureşti.

 

 

Numărul de pacienţi infectaţi a ajuns la 2.700. Un sfert dintre pacienţi sunt din Suceava

Numărul de pacienţi infectaţi cu coronavirus în România a ajuns la 2.738, cu 278 noi cazuri în plus faţă de ultima informare a autorităţilor, când erau 2.460, informează Grupul de Comunicare Strategică. Pentru prima dată de la izbucnirea epidemiei, autorităţile au prezentat şi situaţia cazurilor pe judeţe.

Astfel, în Suceava sunt 700 de pacienţi cu coronavirus, urmată de Bucureşti cu 500 de pacienţi. Aproape jumătate dintre pacienţii confirmaţi sunt din cele două zone - Suceava şi Bucureşti. În total, 267 de persoane au fost declarate vindecate şi externate. Până acum, 94 de  persoane diagnosticate cu coronavirus au murit.

La ATI, în acest moment, sunt internaţi 78 de pacienţi. Pe teritoriul României, în carantină instituţionalizată sunt peste 15.400 de persoane, iar alte 114.000 de persoane sunt în izolare la domiciliu şi se află sub monitorizare medicală. Autorităţile au prelucrat până acum 28.483 de teste, faţă de  26.600 de teste prelucrate până ieri.