Mesaj ZF: Apăraţi linia întâi, sistemul medical. Cu două focare de coronavirus la Bucureşti şi Suceava şi peste 2.700 de cazuri, lipsa este cuvântul cel mai des auzit din spitalele din linia întâi

Autor: Georgiana Mihalache 03.04.2020

♦ Dezorganizarea şi lipsa unui centru de comandă al crizei de unde să fie gestionată situaţia după acelaşi plan au lăsat spitalele judeţene fără aparatură de testare pentru a depista coronavirusul ♦ În acest timp, declaraţiile şefilor de spital sunt şocante. „Trebuie un an de experienţă pentru personalul medical să prelucreze probele“, spune Tudor Năstăsescu, managerul Spitalului Judeţean Tulcea ♦ „Aparate de testare zero, iar dacă nu ai aparate de testare nu ai nici teste“, spune Vasilica Poteca, prefect al judeţului Hunedoara, un judeţ cu 100 de cazuri de pacienţi cu coronavirus ♦ „Aparatul există, dar este în probe“, transmite şi Spitalul Judeţean Sibiu ♦ În Bucureşti, primăria aşteaptă încă „momentul oportun“ pentru a dota cele 19 spitale din subordine, în timp ce au trecut 10 zile de când ministrul Costache, care şi-a dat demisia ulterior, a adus în discuţie testarea în Capitală. Situaţia a rămas aceeaşi în Bucureşti, la nivel de intenţie.

La mai bine de o lună de la pri­mul caz de coronavirus în România, din 26 februarie şi până acum, din spitale, linia întâi de luptă cu noul virus, lipsesc măşti, combinezoane, aparate de testare.

„Eu cred că este nevoie să avem acel centru de comandă al crizei care să conţină nişte specialişti care să asigure tot fluxul - de la cen­tralizarea nevoii, lansarea cererii de ofertă, o evaluare rapidă şi apoi ne­gocierea rapidă şi derularea contractului. De acest lucru avem nevoie. Trebuie să fie un nucleu astfel încât informaţia să circule rapid şi decizia să se ia prompt şi să se implementeze la fel“, a spus antreprenorul Vivian Diaconescu, ma­naging partner în cadrul com­paniei Ocean Blue.

El spune că fiecare spital ar trebui să introducă stocul actual şi cel necesar în o bază de date, astfel încât să existe o situaţie generală la nivel de regiune şi să existe o ordine a achiziţiilor.

În acest timp, personalul medical nu este testat şi poate avea oricând contact cu un pacient purtător al virusului, fără să ştie. Peste 350 de cadre medicale au fost confirmate până acum cu coronavirus, dintre care cele mai multe în Suceava, 200 de medici şi asistenţi.

Institutul Naţional de Sănătate Publică a stabilit criteriile după care sunt testaţi pacienţii pentru coronavirus, astfel că pacienţii care au călătorit în zone de risc sau au avut contact cu o personaă confirmată, dar şi medicii care îngrijesc persoanele cu coronavirus şi au simptome pot fi testaţi.

în această perioadă, de pandemie de COVID-19, instituţia care se ocupă de sănătata publică ţine legătura cu Direcţiile de Sănătate Publice, care raportează la INSP cazurile de coronavirus înregistrate în spitalele din România.

Numărul de pacienţi infectaţi cu coronavirus în România a ajuns la 2.738 de persoane, cu 278 noi cazuri în plus faţă de ultima informare a autorităţilor, când erau 2.460, informează grupul de comunicare strategică.

Colegiul Medicilor din România (CMR) cere testarea pacienţilor pentru a vedea câte „câte cazuri reale“ sunt, precizând că presonalul medical trebuie să aibă echipamente de protecţie şi să fie testaţi periodic, indiferent de simptome.

De asemenea, CMR vorbeşte despre planuri de cooperare la nivel naţional. Ziarul Financiar a scris în ultimele zile despre importanţa apărării liniei întâi - personalul medical din spitale, pentru a limita răspândirea virusului şi despre necesitatea gestionării situaţiei centralizat, de către Ministerul Sănătăţii.