Cât alocă guvernul pentru susţinerea business-ului. Cu 2% din PIB alocaţi economiei în criza COVID-19, România este la acelaşi nivel cu Tunisia sau Togo, dar mult sub Polonia, cu 6%, sau chiar Cehia care dă 18%

Autor: Alex Ciutacu 03.04.2020

Măsurile anunţate de guvernul României până acum pentru a stimula economia în ceea ce se conturează cea mai gravă criză economică din ultimul secol la nivel global mobilizează doar 2% din PIB, ceea ce reprezintă o diferenţă enormă faţă de ţări precum Cehia – care pune la bătaie 18% din PIB – potrivit datelor agregate de Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru 190 de ţări, citate de Quartz.

Guvernele din întreaga lume plănuiesc să mobilizeze capacităţi cumulate de mii de miliarde dolari sau euro pentru a stimula economiile şi sectoarele economice grav afectate de măsurile luate pentru a opri răspândirea infecţiilor cu coronavirus. În acest context, FMI a decis să urmărească stimulentele şi polticile pe care le anunţă guvernele.

„Aceste măsuri sunt binevenite şi chiar esenţiale, dar va fi nevoie de mai mult. Dacă facem schimb de informaţii cu privire la cunoştinţele noastre, ne va ajuta pe toţi să depăşim criza mai eficient”, a spus Kristalina Georgieva, managing director al FMI.

Cu 2% din PIB mobilizaţi în această criză, România se situează pe locul 53 în lume ca procent din PIB alocat, lângă ţări precum Tunisia sau Togo.

Chiar şi în regiune, Polonia a mobilizat până acum 6,2% din PIB, în timp ce Cehia pune pe masă măsuri care reprezintă 18% din PIB – situându-se pe locul trei în lume.

La polul opus, Germania pune la bătaie 28,5% din PIB, Italia pune 21,4% din PIB, Cehia 18%, Luxembourg 15,3% din PIB, iar Franţa 15% din PIB.

Sunt şi ţări mai mici care pun la dispoziţie sume importante pentru relansarea economiei pe o traiectorie pozitivă, precum Malta care dă 12% din PIB, sau Tuvalu care dă 10%.