Ordonanţa privind creditele pentru IMM-uri cu dobândă subvenţionată: nivelul dobânzii subvenţionate nu poate depăşi 800.000 de euro, echivalent lei

Autor: Iulian Anghel 03.04.2020

Valoare dobânzii subvenţionate de stat, la creditele ce urmează să fie contractate de IMM-uri în cadrul programului de susţinere a economiei în criză nu poate depăşi 800.000 de euro echivalent lei, a stabilit joi guvernul.

Guvernul a modificat ordonanţa iniţială după ce Comisia Europeană a obiectat că o astfel de subvenţie reprezintă, practic, un ajutor de stat şi, prin urmare, acesta trebuie să prevădă o limită.

„Subvenţia de dobândă, cu tot ce înseamnă ea, este considerată un grant, iar limita pe care am stabilit-o pentru aceasta este de 800.000 de euro, echivalent lei. În termenii Comisiei Europene, o astfel de subvenţie este considerată un ajutor de stat şi, prin urmare, acesta trebuie să aibă o limită. Limita de 800.000 de euro, echivalent lei, este, credem noi, suficientă pentru a acoperi costul unui credit cu dobânda subvenţionată”, a explicat Ionel Dancă, şeful Cancelariei prim-ministrului.

Guvernul va aproba luni normele de aplicare a ordonanţei şi va stabili şi nivelul marjei de câştig (peste Robor) pe care o va acorda băncilor care intră în program.

Valoarea maximă cumulată a finanţărilor garantate de stat care pot fi acordate unui beneficiar în cadrul acestei facilităţi de creditare este de 10 milioane lei.