Ce este şomajul tehnic şi cu cât vor fi plătiţi angajaţii în această perioadă?

Autor: Ramona Cornea 03.04.2020

Şomajul tehnic, reglementat prin art. 53 al Codului Muncii, reprezintă întreruperea sau reducerea temporară a activităţii din iniţiativa angajatorului, fără încetarea raportului de muncă şi este cauzată de motive economice, tehnologice, structurale sau similare.

Art. 53 din Codul Muncii spune că pe durata reducerii şi/sau a întreruperii temporare a activităţii, salariaţii implicaţi în activitatea redusă sau întreruptă, care nu mai desfăşoară activitate, beneficiază de o indemnizaţie ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzător locului de muncă ocupat.

De asemenea, pe durata reducerii şi/sau a întreruperii temporare, salariaţii se vor afla la dispoziţia angajatorului, acesta având oricând posibilitatea să dispună reînceperea activităţii.

Cu alte cuvinte, angajatorii pot ţine angajaţii acasă pentru perioada necesară, fară că asta să însemne încetarea raporturilor de muncă. Ei rămân în continuare angajaţii companiei şi vor reveni la muncă de îndată ce vor fi chemaţi din nou. 

Indemnizaţia care se plateşte din bugetul asigurărilor pentru şomajul tehnic este egală cu 75% din salariul de baza corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 (Legea nr. 6/2020). Câştigul salarial mediu brut este de 5.429 lei, astfel angajaţii vor primi 4.000 de lei brut, adică 2.400 de lei net.

Cererile pentru acordarea şomajului tehnic pot fi depuse online fie la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), fie la Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS).

Pagina cu ajutorul căreia se pot demara formalităţile de acordare a ajutorului de şomaj tehnic este https://aici.gov.ro/home.

Documentele necesare pentru obţinerea şomajului tehnic sunt:
• Cerere acordare a şomajului tehnic
• Declaraţie pe propria răspundere
• Lista de angajaţi

Sumele solicitate din bugetul asigurărilor pentru şomaj se plătesc de către AJOFM/ ANOFM Bucureşti în contul angajatorului (cont deschis la banca comercială, indicat în cerere), în termen de cel mult 15 zile de la depunerea documentelor. În termen de 3 zile lucrătoare de la primirea sumelor, angajatorii trebuie să plătească indemnizaţiile salariaţilor pentru care au solicitat şomaj tehnic.