Primul judeţ din România în care purtarea măştilor devine obligatorie. Cetăţenii nu pot ieşi din casă dacă nu au nasul şi gura acoperite

Autor: Alexandru Nanu 04.04.2020

Reprezentanţii Comitetului Judeţean Galaţi au stabilit, în sedinţa din data de 3 aprilie 2020, o măsură importantă pentru protejarea populaţiei în cazul afecţiunilor respiratorii, prin care toate persoanele care merg în spaţii publice trebuie să aibe acoperite nasul şi gura.

“Astfel, de luni, 6 aprilie, se impune purtarea mijloacelor de protecţie a gurii şi a nasului în spaţiile publice precum spaţiile comerciale, pieţe, instituţii publice, şantiere etc. Aceste mijloace sunt menite să îi protejeze pe cei din jur, în cazul în care o persoană ar putea fi infectată, dar fără să prezinte simptome”, au anunţat reprezentanţii Prefecturii Galaţi.

Totuşi, autorităţile nu au impus utilizarea măştilor medicale, fiind acceptate şi cele de pânză, dar şi eşarfele, fularele sau alte accesorii vestimentare.
Măsuri similare au fost impuse în Cehia şi Bulgaria, unde nimeni nu iese pe stradă fără acest mijloc de protecţie, în felul acesta fiind redusă posibilitatea de a împrăştia virusul gripal chiar şi în cazul persoanelor care nu prezintă simptomele specifice. Această măsură îi protejează inclusiv pe cei care le aplică, în acest fel protejându-se, scrie în postarea de pe pagina de Facebook a instituţiei.

De asemenea şi oraşe precum Hong kong, Seoul, Tokyo au adoptat această măsură, iar Austria a impus-o doar pentru spaţiile publice închise.

Este cunoscut faptul că virusul Covid-19 se poate transmite prin contact direct, de aceea a fost luată măsura restricţionării ieşirilor în spaţiul public, dar se poate transmite şi indirect, de aceea sunt recomandări în privinţa igienei riguroase şi protejării prin mijloacele de protecţie pentru nas şi gură

Totodată, persoanele din conducerea spaţiilor amintite mai sus au obligaţia să se asigure că angajaţii sau vizitatorii pun în aplicare măsura CJSU Galaţi.