SUA s-au lăsat la mâna ruşilor şi chinezilor în lupta împotriva coronavirusului

Autor: Catalina Apostoiu 06.04.2020

În condiţiile în care au devenit epicentrul pandemiei de coronavirus, Statele Unite au ajuns să primească ajutor de la două ţări cu care este în conflict, Rusia şi China. Ruşii profită de ocazie pentru a relansa dialogul cu americanii. Politicienii americani au criticat dur modul în care Beijingul au abordat criza coronavirusului, dar au în faţă un adevăr crud: Statele Unite depind cu disperare de livrările de echipamente şi produse medicale din China.

Un fond de stat din Rusia care susţine că a suportat jumă­tate din costurile unui transport cu ajutoare pentru americani în lupta cu coronavirusul se află pe o listă neagră a Trezoreriei americane din 2015, relatează The Wall Street Journal.

RDIF, un fond suveran rusesc de 10 miliarde de dolari lansat de preşedintele rus Vladimir Putin în 2011, a anunţat că a plătit jumătate din factura unui transport de produse medicale promis de Moscova într-o convorbire telefonică cu preşedintele american Donald Trump.

RDIF a fost lansat pentru a atrage investiţii în companii ru­seşti şi proiecte de infrastructură. Printre foştii consultanţi ai fondului se numără fondatorii firmelor de private equity Blackstone şi Apollo. În 2015, administraţia Obama a plasat fondul pe o listă de sancţiuni a Trezoreriei americane. Includerea pe listă a avut loc în cadrul unui ordin executiv care pedepsea Rusia pentru anexarea Crimeii.

Reprezentanţii RDIF au declarat că finanţarea aju­toa­relor pentru coronavirus face parte dintr-un efort de re­lan­sare a dialogului între Rusia şi SUA.

Cât priveşte China, înainte de criză aceasta producea aproa­pe jumătate din măştile faciale importate de SUA, scrie Eu­ractiv.

În condiţiile în care China pare să-şi fi adus sub control propria epidemie, aceasta este acum cel mai important furnizor de echipamente de protecşie la nivel mondial. 

„Aşa că, dacă nu eşti deschis către China şi încerci să cumperi astfel de echipamente în acest moment, nu ai practic nicio speranţă“, arată Chad Bowen, de la Peterson Institute for International Economics.

Bown nu a găsit nicio dovadă că China şi-ar fi întrerupt livrările sau le-ar fi direcţionat către parteneri politici favoriţi, cum este Italia. Totuşi, China exercită putere în condiţiile în care furnizează 48% din echipamentele de protecţie importate de Statele Unite şi 50% din cele importate de Uniunea Europeană, după calculele lui Bown.

„Când începi un război cu o ţară de care continu să depinzi pentru anumite lucruri, într-un fel ţi-o faci cu mâna ta“, arată Bown.

Preşedintele Trump şi-a schimbat recent tonul cu privire la China, scoţând în faţă cooperarea cu preşedintele Xi Jinping.