Restricţiile lovesc în plin în agricultura europeană: Muncitorii sezonieri veniţi din România, Polonia şi Bulgaria asigurau o mare parte din milioanele de ”culegători” de care aveau nevoie Franţa, Marea Britanie şi Germania. Acum guvernele şi fermierii sunt în criză pentru că nu găsesc oameni

Autor: Ştefan Stan 05.04.2020

În această perioadă din an, Matt Stanton s-ar pregăti în mod normal să primească 70-80 de muncitori sezoneiri români să culeagă sparanghel pe ferma familiei sale în Kent, sud-estul Angliei. Anul aceasta aşteaptă numai 7, scrie Financial Times. O problemă similară o întâmpină fermierii din cele mai bogate ţări din jurul lumii, în condiţiile în care epidemia de coronavirus a ridicat bariere în calea călătoriilor internaţionale, întrerupând fluxuri de circulaţie de sute de mii de muncitori care veneau să lucreze în agricultură.

Restricţiile au venit în cel mai prost moment: fix când fermierii încep să crească producţia, în condiţiile în care peisajul economic a pus presiune pe mulţi producători locali. Problema este acută peste tot în Europa. Marea Britanie, Franţa, Germania se luptă să recruteze forţă de muncă locală, inclusiv studenţi şi persoane proaspăt disponibilizate din industrii lovite de criză, precum cea a ospitalităţii.

Timingul crizei a lăsat însă industria agricolă cu puţin timp la dispoziţie să se pregătească pentru recrutări, mai ales în condiţiile în care multe dintre persoanele care nu au un loc de muncă în prezent se feresc de muncă fizică. 

Numai în Franţa este nevoie de 200.000 de muncitori în următoarele 3 luni, să culeagă recolte precum cele de căpşuni pe Valea Loarei sau sparanghel în Alsacia.

Aproape 800.000 sunt necesari pe tot sezonul de recoltă. În mod normal, aceşti oameni veneau două treimi din străinătate, din Europa de Est, Tunisia sau Maroc.

Germania de asemenea se bazează în mod normal pe aproximativ 300.000 de muncitori sezonieri, majoritatea din românia, Polonia, Ucraina sau Ungaria. În Marea Britanie, este nevoie de aproximativ 80.000, majoritatea din România şi Bulgaria. 

În unele state vestice, guvernele încep să se implice în recrutări. Agenţia pentru forţa de muncă din Franţa a creat un site unde să pună în legătură fermierii cu muncitorii. Marea Britanie a declarat că persoanele care lucrează la fermă sunt ”muncitori cheie” în pandemie, iar guvernul se află în contact zilnic direct cu sindicatele. 

În România, prin ordinanţa militară 7, Marcel Vela, ministrul de Interne, adăugat că a fost introdus un articol care va permite efectuarea zborurilor de către toţi operatorii pentru transportul lucrătorilor sezonieri din România pentru alte state, cu avizul autorităţilor din ţara de destinaţie.

Citiţi AICI ediţia ZF E-paper de luni