PSIHOLOGIA ÎN VREME DE CRIZĂ: „Trebuie să luăm lucrurile pas cu pas şi fără să ne facem scenarii de viitor îndepărtat”

Autor: Ioana Matei 05.04.2020

Lavinia Ţânculescu, doctor în psihologie, axat pe psihologia muncii şi organizaţională, a vorbit într-un interviu Business MAGAZIN despre efectele izolării la domiciliu, în care se regăsesc mulţi dintre angajaţii companiilor din toată lumea în prezent.

Potrivit specialistului, efectele izolării se leagă cel mai mult de starea noastră psihică, iar evenimentele pe care le trăim trebuie gestionate pe plan emoţional într-un mod cât mai potrivit pentru fiecare dintre noi. Ea observă că fiecare persoană are propriile mecanisme de <<coping>> (de a gestiona situaţiile cu care se confruntă n.red.), unele dintre acestea chiar inconştiente, altele exersate. Mecanismele de gestionare a stresului se încadrează în mai multe categorii, potrivit specialistului, care se referă fie la aspectul cognitiv, prin planificare, de pildă sau prin alte aspecte care ţin de relaţionare, de solicitarea ajutorului celorlalţi, cât şi prin metode care ţin de reacţiile emoţionale -  cum ar fi, de exemplu acceptarea situaţiei sau orientarea pe beneficiile acesteia.

Un alt tip de a face faţă provocărilor izolării este cel de natură religioasă sau spirituală – prin apropierea de noi înşine, de Dumnezeu. „Gestionarea situaţiei prin care trecem ţine foarte mult şi de structura noastră de personalitate şi de cum ştim să gestionăm unele elemente prin acceptarea unor lucruri pe care le avem sau nu în bagajul nostru. Spre exemplu, rezilienţa sau forţa psihică.”

Apoi, contează şi eficacitatea personală – acea autoeficacitate în diverse situaţii: „Persoanele vulnerabile sau anxioase au comportamente invers proporţionale ideii de autoeficacitate”.

Citiţi continuarea pe Business Magazin.