Fondurile de pensii ale NN depăşesc 10% din Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România: investiţie de aproape 1 mld. lei

Autor: Liviu Popescu 06.04.2020

​Banca Transilvania (TLV), cea mai mare instituţie de credit din România şi cea mai tranzacţionată acţiune de la bursa românească, a notificat luni seară bursa de la Bucureşti că fondurile de pensii private ale NN au ajuns la o deţinere de 10,06% din capitalul social.

Astfel, fondurile de pensii ale NN, dintre care cel mai mare ca active şi număr de participanţi este cel aferent Pilonului II, au o investiţie de circa 935 milioane de lei la cea mai mare bancă din România. Prin urmare, circa 2 milioane de viitori pensionari au 10% din Banca Transilvania.

“Banca Transilvania informează investitorii ca, în data de 03.04.2020, am fost notificaţi de faptul că NN Group NV impreuna cu Fondul de Pensii Facultative NN Activ (administrat de către administratorul de fonduri de pensii facultative NN Asigurări de Viaţă SA), Fondul de Pensii Facultative NN Optim (administrat de către administratorul de fonduri de pensii facultative NN Asigurari de Viaţă SA), Fondul de Pensii Administrat Privat NN (administrat de către NN Pensii SAFPAP SA) precum şi NN Investment Partners BV au depăşit pragul de deţinere de 10%, deţinând în prezent 10,06% din capitalul social al Bancii Transilvania”, a transmis banca cu 9,4 mld. lei capitalizare.

Cei mai mari investitori de la bursă, respectiv fondurile de pensii private Pilon II, au devenit şi mai mari din februarie 2020 când au intrat în vigoare noile modificări ale Autorităţii de Supraveghere Financiară care prevăd ca limita de deţinere dintr-o companie a unui astfel de fond să fie majorată de la 10% la 15%.

În documentul de investire şi evaluare a activelor fondurilor de pensii private al ASF, respectiv Norma 11/2011 în vigoare din 5 ianuarie 2012, la articolul 13 alineatul 5 se arată că un fond de pensii private nu poate deţine mai mult de 10% din numărul total de acţiuni emise de un emitent, urmând ca în calculul acestui procent să intre atât acţiunile ordinare, cât şi cele preferenţiale.

În Norma 22 din 2019, cea care completează Norma 11 se arată că articolul 13 alineatul (5), literele a) şi b) se modifică şi vor avea următorul cuprins: „15% din numărul total de acţiuni emise de un emitent, urmând ca în calculul acestui procent să intre atât acţiunile ordinare, cât şi acţiunile preferenţiale; 15% din acţiunile preferenţiale ale unui emitent“.

Norma 22 din 2019 a fost publicată în Monitorul Oficial din 3 octombrie 2019, iar modificările au intrat în vigoare din februarie 2020.

Cele şapte fonduri de pensii administrate privat din România au investiţii de 9,9 miliarde de lei (2,1 miliarde de euro) la S1/2019 în acţiuni ale companiilor listate la bursa de la Bucureşti, în creştere cu 34% faţă de finele anului 2018, potrivit calculelor realizate de ZF din rapoartele semestriale ale fondurilor.

 

Astfel, pe fondul procesului de acumulare de acţiuni, în special la companiile din energie şi în sectorul bancar, fondurile de pensii private Pilon II şi-au majorat cu 2,5 miliarde de lei portofoliul la bursa de la Bucureşti, ceea ce înseamnă că au ajuns la o pondere de 10% din capitalizarea companiilor româneşti listate, faţă de 8,68% în decembrie 2018, arată datele agregate de ZF.