Câteva state europene se pregătesc să deblocheze unele sectoare economice

Autor: Catalina Apostoiu 07.04.2020

Ţări ca Franţa şi Spania îşi creionează strategiile de exit, încercând în acelaşi timp să evite un al doilea val de infecţii, scrie Financial Times.

Guverne din întreaga Europă au început pregătirile pentru relaxarea carantinelor impuse pentru stăvilirea pandemiei de coronavirus, deşi restricţiile care au paralizat economiile sunt aşteptate să fie menţinute în continuare timp de câteva săptămâni.

Franţa, Spania, Belgia şi Finlanda se numără printre mul­te­le ţări care au înfiinţat comitete de experţi pentru a analiza o relaxare graduală a ordinelor de izolare pentru unele afa­ce­ri şi şcoli, evitându-se în acelaşi timp un al doilea val de in­fec­ţii.

Pedro Sanchez, premierul spaniol, a prelungit măsurile de carantină pentru încă două săptămâni până pe 26 aprilie, dar a anunţat că interdicţia impusă asupra tuturor activităţilor ne-esenţiale va fi ridicată după Paşte.

Angelo Borrelli, şeful agenţiei responsabile de coor­do­narea reacţiei naţionale a Italiei la pandemie, a sugerat că o „a doua fază“ a carantinei naţionale ar putea începe luna viitoare. „Nu vreau să ofer date, dar până pe 16 mai am putea avea noi date pozitive ce ar sugera că putem relua activităţile şi mai apoi începe faza a doua“, a declarat acesta.

Edouard Philippe, premierul francez, a declarat săpt­ămâna trecută că procesul de relaxare a restricţiilor nu are precedent şi va fi unul complex. Relaxarea nu va fi absolută peste tot şi pentru toată lumea, a adăugat acesta.

Germania a început de asemenea să se pregătească pentru o eventuală relaxare, dar „avem grijă la ce spunem în public“, a declarat un oficial.

Unii experţi cred totuşi că este o mare greşeală ca guvernele să nu implice publicul într-o dezbatere privitoare la relaxarea restricţiilor.

„Publicul merită acest lucru. Trebuie să aibă încredere în ceea ce vor face liderii politici în următoarele luni“, arată Christiane Woopen, profesor la Universitatea din Koln.

Potrivit acesteia, trebuie să existe o „strategie de deschidere, nu de exit“ pentru că nu va exista probabil o revenire la normalitate înainte ca un vaccin de încredere împotriva Covid-19 să fie disponibil la scară largă.

Orice relaxare a restricşiilor va trebui însoţită de o testare mai amplă, potrivit lui Martin Lohse, profesor la Universitatea din Wurzburg.

O relaxare diferenţiată a restricţiilor va produce în mod inevitabil mai multă confuzie în rândul publicului decât instrucţiunea de a rămâne acasă, recunoaşte Lohse. „Comunicarea transparentă ajută. Contează foarte mult ca oamenilor să li se spună adevărut despre alegerile dificile“.