Peste 200 de angajaţi ai unei fabrici de generatoare de curent din Craiova au fost disponibilizaţi

Autor: Luiza Paraschivu 07.04.2020

Aproximativ 230 de angajaţi ai unei fabrici din Craiova, care produce generatoare de curent, au fost disponibilizaţi, începând de marţi. Oamenii spun că aveau contracte până la începutul verii şi se plâng că au rămas pe drumuri în plină criză.

Potrivit reprezentanţilor sindicatului de la Cummins, fabrica din Craiova, care producea generatoare de curent, cei aproximativ 230 de salariaţi care au fost trimişi acasă erau angajaţi printr-o firmă de recrutare, iar contractele lor aveau clauze care prevedeau că firma poate renunţa la ei în orice clipă.

Angajaţii au fost anunţaţi, luni, că de marţi sunt dispinibilizaţi.

„Sunt aproximativ 230 de oameni. Toţi oamenii sunt printr-o firmă de leasing, adică aveau contractori. Erau persoane cărora le expirau contractele, dar şi persoane cărora nu le expirau contractele. Din câte ştiu, contractul lor este de aşa natură încât în orice moment, dacă firma Cummins sună, li se poate rezilia contractul. (…) Noi, ca sindicat, nu putem face nimic pentru că este contract direct între firma de recrutare şi Cummins şi este un contract legal, din câte ştiu”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Cosmin Georgescu, lider de sindicat.

Angajaţii disponobilizaţi vor intra în şomaj, însă oamenii se plâng că, în plină criză provocată de coronavirus, au rămas fără bani şi fără posibilitatea de a-şi găsi alte locuri de muncă.

„Am fost la domnul director să ne lămurească şi pe noi de ce s-a luat această decizie şi de ce nu putem să beneficiem de şomajul tehnic de 75%. Dânsul ne-a răspuns foarte calm că acum nu au cum să ne bage în şomaj tehnic deoarece Cummins şi firmele de angajare au un contract care nu le permite şi că statul nu are bani destui să ne plătească acest şomaj. (...) Acum, vă întreb şi eu pe voi: <fabrica Cummins, statule, noi cu ce o să ne plătim facturile?>. Cu ce o să ne întreţinem că, cu şomajul de 460 lei, dacă va fi şi acesta, ce o să facem? (…) În perioada aceasta nici măcar nu mai poţi să-ţi găseşti un loc de muncă“, a declarat Maria Mihai, una dintre angajatele disponibilizate.

Aproximativ 600 de angajaţi au rămas în prezent în fabrică.

Potrivit reprezentanţilor sindicatului, fabrica are comenzi şi se lucrează la program normal.

O sută de salariaţi cu vârste peste 60 de ani sau cu boli cronice au fost trimişi acasă din cauza pandemiei de coronavirus, dar primesc salariile integrale. Cei care vin la serviciu poartă măşti şi viziere, iar spaţiile de lucru au fost extinse, astfel încât să fie distanţe mari între oameni.