Din Rusia cu dragoste: Cum se traduce ajutorul trimis de Kremlin către statele vestice

Autor: Eduard Ivanovici 07.04.2020

Rusia a fost acuzată că ar fi răspândit dezinformări în Europa în timpul perioadei de pandemiei, iar ajutoarele trimise către Statele Unite şi Italia – două dintre cele mai afectate ţări – au fost primite cu scepticism, conform CNBC.

Andrey Kostin, preşedintele băncii ruseşti VTB Bank, a declarat că Rusia nu aşteaptă nimic în schimbul ajutoarelor trimise în Italia, care au inclus personal medical, ventilatoare, măşti şi echipamente de protecţie.

„Nu suntem inamici, suntem prieteni cu Vestul, cu Europa, cu America. Desigur, nu putem rezolva problemele Italiei sau ale altei ţări, dar ne putem arăta suportul şi putem oferi asistenţă”, a spus Kostin.

Ţara a etichetat camioanele care transportau echipamentele cu mesajul „From Russia with love”/„Din Rusia cu dragoste”.

Totuşi, gestul a fost primit cu reticenţă. Ziarul italian La Stampa a citat multe surse anonime din spaţiul politic care au declarat că aproximativ 80% din echipamentele trimise nu sunt de niciun folos.

Ministrul de apărare al Rusiei a declarat că articolul este un fake news antirusesc. Autorităţile italiene i-au mulţumit în repetate rânduri Rusiei, dar şi-au apărat jurnaliştii şi drepturile la liberă exprimare.

Există deja speculaţii conform cărora ajutoarele Rusiei nu au fost trimise din motive pur altruiste, ci au fost de fapt concepute în ideea de a-i oferi un imbold Europei pentru a ridica sancţiunile cu privire la anexarea peninsulei Crimeea în 2014. Italia, care a rămas un aliat relativ al Rusiei, susţine ridicarea sancţiunilor.

„Proviziile medicale fac parte dintr-o campanie mare de propagandă de lustruire a imaginii Rusiei şi de întărire a relaţiilor cu unele state”, a declarat Daragh McDowell, şeful diviziei din Europa şi Asia Centrală din cadrul firmei de consultanţă Verisk Maplecroft.

El a adăugat că decizia de a trimite ajutoare în Italia ia în calcul sentimentul pro-rus din interiorul grupului Liga Nord, partid de dreapta, care ar putea înregistra rezultate bune la următoarele alegeri.

Rusia a mai trimis un avion plin cu echipamente medicale (pe care le-a numit „ajutor umanitar”) în Statele Unite. McDowell crede că imaginea avioanelor ruseşti care au trimis echipamentele în America este una pe care Kremlinul o consideră extrem de importantă în ceea ce priveşte creşterea popularităţii lui Vladimir Putin în interiorul ţării.

„După cum a fost raportat, ventilatoarele trimise în Statele Unite sunt fabricate de o filială a Rostec, o corporaţie de stat care face obiectul unor sancţiuni, ceea ce înseamnă că Statele Unite şi-au violat propriile restricţii prin achiziţionarea acestora” , a spus McDowell.

Uniunea Europeană a acuzat instituţiile media din Rusia de desfăşurare a unei „campanii semnificative de dezinformare” împotriva vestului. Dintr-un document al Uniunii, raportat de Reuters pe 18 martie, reiese că acţiunile întreprinse în campanie au avut ca ţel înrăutăţirea impactului coronavirusului, generarea panicii şi răspândirea de informaţii false.

Baza de date a Uniunii Europene a înregistrat aproape 80 de cazuri de dezinformare cu privire la coronavirus din 2 ianuarie până pe 18 martie. Rusia a negat acuzaţiile.

Luni, 6 aprilie, Marea Britanie a acuzat Rusia de răspândire de informaţii false, printre care se numără ştirea conform căreia viaţa premierului britanic Boris Johnson depinde de un ventilator. Tot ieri, Johnson a fost trimis la terapie intensivă, guvernul declarând că prim-ministrul este conştient şi nu are nevoie de un ventilator.

Rusia, o ţară cu o populaţie de 145 de milioane de locuitori, a înregistrat puţine cazuri cu coronavirus prin comparaţie cu alte state europene: 6.343 de cazuri şi 47 de decese. Numărul real de cazuri ar putea fi mult mai mare în Rusia, precum şi în alte zone ale planetei, din cauza numărului mic de teste.

Totuşi, economia Rusiei va avea mai mult ca sigur de suferit în 2020. Banca centrală a Rusiei a estimat o creştere economică anuală de 1,5-2% în 2020. Pe 30 martie, banca a declarat că „economia va fi într-un declin temporar, dar semnificativ” în lunile care urmează.