Nuclearelectrica amână oprirea Unităţii 1 de la Cernavodă din cauza epidemiei de COVID-19

Autor: Liviu Popescu 07.04.2020

Nuclearelectrica (simbol bursier SNN), singurul producător de energie nucleară din România, a decis să amâne oprirea planificată de la Unitatea 1 de la Cernavodă, decizie determinată de contextul actual al epidemiei de COVID-19 coroborat cu măsurile aferente planului de asigurare a protecţiei personalului şi a continuităţii operării şi producţiei, se arată într-o notă de informare publicată la bursă.

“În mod uzual, oprile planificate ale unităţilor nucleare se realizează alternativ, o dată la doi ani pentru fiecare unitate, în perioada mai-iunie, pentru o perioada de aproximativ 30 de zile. întrucât, pregătirea unei opriri planificate reprezintă un proiect complex de investiţie prin structura logistică, contractare şi personal implicat, Consiliul de Administraţie a decis amânarea opririi Unităţii 1 pentru o perioada care să permită implementarea proiectului fără asocierea cu riscul aferent contaminării cu COVID-19”, se arată la bursă. Măsură amânării opririi planificate, în această perioada, este o practică comună pentru centralele nucleare care utilizează tehnologie CANDU.

Reprezentanţii Nuclearelectrica menţionează că stabilirea noii perioade de oprire planificată va avea la bază o analiză internă a tuturor factorilor de impact. „SNN va emite, ulterior analizei interne, un raport curent privind perioada exactă în care urmează să fie realizată oprirea planificată. Amânarea efectuării opririi planificare a Unităţii 1 CNE Cernavodă nu afectează menţinerea nivelului înalt de securitate nucleară şi eficientă în operare, producţia urmând să se desfăşoare la parametri normali”.