Ministerul Muncii: Şcolile private pot solicita şomaj tehnic pentru profesori si personal auxiliar

Autor: Ramona Cornea 07.04.2020

Şcolile private pot solicita şomaj tehnic pentru cadrele didactice şi pentru personalul auxiliar, afirmă Ministerul Muncii.

”Instituţiile de învăţământ private pot solicita sprijin financiar pentru plata şomajului tehnic, potrivit prevederilor OUG nr. 30/2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecţiei sociale în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, modificată şi completată prin OUG nr. 32/2020, precum şi a Legii nr. 53/2003 - Codul muncii art. 52 alin. (1) lit. c)”, potrivit unui răspuns al Ministerului Muncii, transmis la solicitarea ZF.

În ceea ce priveşte instituţiile de învăţământ de stat, Luminiţa Barcari, secretar de stat în Ministerul Educaţiei, afirmă că salariile profesorilor vor fi plătite integral în perioada în care cursurile sunt suspendate din cauza pandemiei de COVID-19.

”În această perioadă a vacanţei de primăvară, de pe 4 până pe 21 aprilie, întregul personal din învăţământul preuniversitar a fost programat în concediu de odihnă, cu câteva excepţii precum directorii, contabilii şi secretarele. Pentru o anumită perioadă, aceştia trebuie să întocmească şi semneze documentele de plată. Drepturile salariale ale întregului personal din învăţământul preuniversitar nu vor fi diminuate, deci nu este vorba de şomaj tehnic sau şomaj, cum s-a vehiculat în presă”, a declarat Luminiţa Barcari.

În prezent, nu există informaţii disponibile privind numărul de şcoli private care au cerut sprijin de la stat pentru plata şomajului tehnic.

”Datele cu privire la instituţiile de învăţământ private care au transmis solicitări pentru şomaj tehnic vor putea fi comunicate ulterior, potrivit ANOFM, deoarece este nevoie de prelucrarea şi centralizarea informaţiilor cuprinse în documentele furnizate structurilor sale teritoriale de către angajatori”, au adăugat reprezentanţii Ministerului Muncii.

Situatia şcolilor private era neclară în condiţiile în care multe dintre ele nu sunt organizate ca SRL sau SA, iar initial OUG 30/2020 arăta că sprijinul financiar solicitat de la stat pentru somaj tehnic se aplică doar firmelor. Răspunsul primit de Ziarul Financiar arată că măsura şomajului tehnic poate fi aplicată şi în instituţii private de învăţământ.