Paşi mici spre o viaţă normală: Austria va redeschide magazinele mici şi de materiale de construcţii săptămâna viitoare, Danemarca readuce copiii în şcoli şi grădiniţe, iar cehii se vor putea plimba de joi cu bicicleta

Autor: Bogdan Cojocaru 07.04.2020

În timp ce atenţia Europei se îndreaptă spre strategiile de ieşire din criză care vor fi aplicate după ce şocul principal al pandemiei va fi trecut, câteva ţări, printre care Austria, Danemarca şi Cehia, fac deja paşi mărunţi către relaxarea măsurilor de blocare a răspândirii coronavirusului. Aceasta înseamnă repornirea treptată a unor sectoare economice şi a vieţii sociale.

Între timp, în Suedia, ţară care nu şi-a închis nici economia şi nici viaţa socială din cauza pandemiei - o abordare aproape unică în Europa -, teama de coro­navirus a început să crească rapid, în ton cu numărul infectărilor şi deceselor.

În Austria, magazinele mici şi cele de materiale de construcţii şi de grădinărit se vor redeschide săp­tămâna viitoare, la fel şi unele parcuri din Viena, în condiţiile în care măsurile de izolare implementate la nivel naţional au reuşit să încetinească ritmul de propagare a COVID-19, scrie Bloomberg. De ase­menea, începând de pe 1 mai îşi pot relua acti­vitatea alte magazine, mallurile şi frizeriile. La mij­locul lunii mai există posibilitatea ca oamenii să re­vină în restaurante, hoteluri şi în saloanele de cos­me­tică, însă guvernul nu a făcut precizări privind data exac­tă. Şcolile vor rămâne închise până cel puţin la mij­locul lunii mai, dar de la finalul lunii iunie încolo vor putea fi organizate evenimente precum concerte şi întreceri sportive. Acestea dacă pandemia nu revine în forţă. Deocamdată, în Austria numărul de pacienţi vin­decaţi îl depăşeşte de câteva zile pe cel al oa­menilor nou testaţi pozitiv.

În pofida relaxării res­tric­ţiilor, cancelarul Sebas­tian Kurz le-a cerut austriecilor să sacrifice sărbătorirea Paştelui alături de familie şi prieteni şi să respecte regulile de distanţare socială cel puţin până la finalul acestei luni. Una din aceste reguli este purtarea obligatorie a măştilor de faţă în transportul public. Măştile sunt deja obligatorii în ma­gazine. Austria devine astfel prima ţară din Uniunea Euro­peană care normalizează viaţa socială şi eco­nomică. De aceea, planurile sale, văzute fie ca o de­cizie cura­joasă de a stabili un echilibru între sănătatea publică şi cea economică, fie ca un pariu riscant care prio­ritizează economia, vor fi atent urmărite de restul lumii, notează Financial Times.

„Am reacţionat mai rapid şi mai restrictiv decât alte ţări“, le-a spus Kurz austriecilor. „De asemenea, vom ieşi din această criză mai rapid dacă toată lumea va respecta regulile.“ Dar autorităţile au pornit la luptă prea târziu în staţiunile montane din Tyrol, devenite focare de transmitere a SARS-CoV-2 de unde oameni infectaţi au plecat în toată Europa, ajungând până în Rusia. Staţiunile de schi au rămas deschise câteva zile după ce primele cazuri de îmbolnăvire au fost raportate acolo.

Şi Danemarca are planuri de relaxare graduală a mă­surilor impuse pentru încetinirea pandemiei. Pre­mi­erul Mette Frederiksen a anunţat o „redes­chi­dere pru­dentă“ începând cu creşele, grădiniţele şi şcolile pri­mare pe 15 aprilie dacă situaţia rămâne sta­bilă. Alte forme de învăţământ vor aştepta până după 10 mai. Barurile, restaurantele, cluburile de noapte, mall-urile, frizeriile şi saloanele de masaj vor sta în­chi­se, iar întâlnirile de mai mult de zece oameni rămân interzise.

De asemenea, guvernul va începe discuţiile cu li­de­rii din afaceri pentru transferarea graduală a mun­cii de acasă la birou. „Am reuşit să evităm nenorocul care a lovit alte state. Singurul motiv pentru care am reuşit acest lu­cru este că am acţionat din timp“, a spus Frederiksen. „Este adecvat şi justificat să începem o deschidere lentă, dar cu condiţia ca toată lumea să păstreze distanţa şi să se spele pe mâini.“

Danemarca şi Austria se numără printre primele ţări care au închis viaţa publică în faţa avansului pandemiei de COVID-19.

În Cehia, cea mai matură economie din fostul bloc comu­nist, guvernul a stabilit relaxarea unora din­tre mă­s­urile de izolare care au blocat economia. Şi acolo creş­terea numărului de cazuri de infecţii noi s-a pla­fo­nat, scrie Reuters. Cehia se află printre primele ţări din Europa care au declarat starea de urgenţă în mar­tie, impunând unele dintre cele mai stricte restricţii pen­tru viaţa publică.

Ministrul industriei Karel Hav­licek a declarat că începând de joi guvernul va per­mit­e redeschiderea magazinelor de produse pentru hobby şi materiale de construcţii şi va relaxa res­tric­ţi­ile privind activităţile sportive în aer liber precum aler­garea şi ciclismul, care nu presupun adunări de oameni. Mai multe magazine s-ar putea deschide după Paştele catolic.

„Putem spune răspicat că noi controlăm pan­demia, nu pandemia ne controlează pe noi“, a spus Havlicek. „Nu ne confruntăm cu o creştere masivă a numărului de pacienţi, identificaţi sau spitalizaţi.“

De asemenea, guvernul de la Praga a aprobat ca înce­pând cu 14 aprilie să fie relaxate restricţiile pri­vind ieşirea din ţară, permisă în prezent doar mun­ci­to­rilor care fac naveta. Însă oamenii vor trebui să pre­zinte „justificări rezonabile“ pentru trecerea graniţei şi să stea două săptămâni în carantină la întoarcere. Un aspect esenţial al redeschiderii activităţii econo­mi­ce şi sociale este un „plan de carantinare isteţ“ în care echipele de testare, folosind date de geolocaţie fur­nizate de telefoanele mobile şi din tranzacţiile ban­care, vor localiza rapid, izola şi testa toţi contacţii pa­cien­ţilor nou identificaţi care ar putea răspândi boa­la.

Toate acestea se întâmplă în timp ce în Suedia, un­de în ochii multor străini viaţa de zi cu zi nu a fost schim­bată fundamental de pandemie, magazinele sunt des­chise, şcolile la fel, iar oamenii se întâlnesc în baruri şi restaurante.

Guvernul suedez nu a blocat economia şi societatea, mizând probabil pe respectul cetăţenilor faţă de reguli pentru prevenirea răspândirii bolii care devastează acum economia mondială. Însă în ultimele zile numărul de cazuri de infectări şi de decese a crescut semnificativ. A crescut şi teama de virus. Dacă pe 29 martie doar 31% dintre suedezi spuneau că sunt „foarte“ sau „oarecum“ îngrijoraţi că vor face COVID-19, pe 3 aprilie procentul a sărit la 56%, potrivit unui sondaj YouGov.