Federaţia Solidaritatea Sanitară: 25% din cei infectaţi sunt salariaţi din sănătate, rata de infectare în rândul lor fiind de 20 de ori mai mare decât cea a restului cetăţenilor

Autor: Roxana Rosu 08.04.2020

 

 



Numărul angajaţilor din sectorul medical infectaţi cu noul coronavirus creşte în medie cu 22,4% pe zi şi a ajuns la 1087 de persoane, adică 25% din totalul românilor depistaţi pozitivi, arată o analiză a Federaţiei Solidaritatea Sanitară.

În aceste condiţii, federaţia estimează că, dacă se menţine acest ritm de creştere zilnică, peste 11 zile, pe 19 aprilie, ar fi 12.369 de angajaţi din sănătate infectaţi, iar peste 27 de zile ar fi infectaţi toţi salariaţii din sectorul medical.

”Acesta nu este un model predictiv, ci o extrapolare menită să indice riscul maxim. Ea arată ce s-ar putea întâmpla dacă rata de infectare a salariaţilor din sănătate va rămâne constantă.  Aceasta este o predicţie care dorim să nu se împlinească. Din perspectiva interesului public, vestea proastă este că din momentul publicării (06.04.2020) modelul s-a dovedit corect, într-o marjă foarte mică de variaţie”, menţionează comunicatul Federaţiei.

În acest moment, procentul salariaţilor din sănătate infectaţi (din total salariaţi) este de 0,543%, adică aproape 20 de ori (19,68) mai mare decât cel al populaţiei generale (0,02%).

Principala ipoteză explicativă a situaţiei actuale este că această evoluţie a fost determinată în special de lipsa echipamentelor individuale de protecţie din perioada anterioară. În măsura în care ipoteza este corectă evoluţia ritmul s-ar putea menţine pe aceste coordonate între 7 şi 14 zile.

Rata de creştere zilnică de 22% este o caracteristică ce a fost indicată în foarte multe state în perioada de maximă dezvoltare a pandemiei COVID 19.

”Luăm în considerare două ipoteze explicative pentru diferenţa dintre rata de infectare a personalului din sănătate şi cea a populaţiei generale:

Potrivit sindicaliştilor din Sănătate, există cazuri de transmitere intra-profesională a virusului, pe lângă modalităţile tradiţionale de contaminare (în special contaminarea pacient-personal medical).

”Din cauza multiplelor căi de contaminare a salariaţilor din sănătate nu ne putem aştepta la întreruperea bruscă a lanţului transmiterii în perioada imunitară, eficienţa izolării şi imunizarea unei părţi a salariaţilor încă nu pot juca un rol semnificativ. Pe coordonatele actuale ne menţinem estimarea anterioară: în continuare 80% din personalul existent în unităţile sanitare riscă să fie infectat”.

În plus, reprezentanţii medicilor cred că având în vedere utilizarea inadecvată a testării, respectiv absenţa testării tuturor salariaţilor, numărul real al salariaţilor infectaţi este cu mult mai mare decât cel al persoanelor depistate.

În aceste codiţii Federaţia solicită implementarea unor măsuri urgente menite să aplatizeze curba infectărilor în sectorul medical.

Analiza are la bază calcule procentuale raportate la un număr de 250.000 de salariaţi din sectorul public, respectiv un număr de 20 milioane cetăţeni. Marja de eroare a informaţiilor a fost estimată la maxim 4%.

Citiţi AICI ediţia ZF E-paper de joi