​De ce nu răspunde nimeni la întrebarea privind numărul de teste din fiecare judeţ?

Autor: Georgiana Mihalache 11.04.2020

De la Ministerul Sănătăţii la Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), de la Grupul de comunicare strategică înapoi la Ministerul Sănătăţii, acesta a fost parcursul unei întrebări simple adresată de ZF autorităţilor: care e numărul de testări pe judeţ?

„Nu noi comunicăm, ci Grupul de comunicare”, „Ministerul Sănătăţii are aceste date”, „solicitarea a fost transmisă mai departe” au fost singurele răspunsuri primite în trei zile de la trimiterea întrebării.
De ce este important numărul de testări pe judeţ?
Autorităţile dau numărul de pacienţi infectaţi la nivelul fiecărui judeţ, iar diferenţele sunt majore de la un caz la altul. Suceava, de exemplu, are 1.430 de cazuri, în timp ce judeţul vecin Botoşani are 89 de cazuri, din cele mai recente date trimise de autorităţi în 8 aprilie. Sunt cinci judeţe cu sub zece cazuri - Vâlcea, Gorj, Tulcea şi Harghita.
Până acum, două localităţi sunt în carantină - Suceava şi Ţăndărei (Ialomiţa), iar 700 de cadre medicale din toată ţara sunt confirmate cu virusul, aproape 15% din totalul celor infectaţi, potrivit calculelor ZF.
În aceste condiţii, cu zone care sunt adevărate focare de infecţie, autorităţile nu pot oferi cifre legate de numărul de testări din fiecare judeţ.
În acelaşi timp, numărul de testări de la zi la zi are variaţii semnificative, de la 2.300 de teste de duminică până luni, la 3.600 de teste prelucrate de marţi până miercuri. Vârful de testare a fost atins vineri, cu 4.500 de probe lucrate de laboratoare.
Ziarul Financiar a solicitat în urmă cu două săptămâni şi lista spitalelor judeţene, unităţile din prima linie de luptă cu noul virus, care au aparate de testare. În lipsa unui răspuns, a contact 21 de spitale judeţene, dintre care doar două aveau astfel de echipamente, din datele primite.
La 47.000 de teste şi 43 de zile de la debutul epidemiei în ţară (din 26 februarie), calculul mediei de testare este de circa 1.100 de teste pe zi.
Numărul de pacienţi infectaţi cu coronavirus în România a ajuns la 4.761 persoane, cu 344 de noi cazuri în plus faţă de ultima informare a autorităţilor, iar 25.000 de persoane sunt în carantină.