Un nou tip de fraudă înfloreşte în mediul online: Consultanţă juridică oferită de persoane fără drept de practicare a profesiei de avocat

Autor: Alexandru Nanu 12.04.2020

În ultima vreme, în mediul online, au apărut o serie de avocaţi falşi care oferă consultanţă juridică fără a deţine drept de practicare a profesiei de avocat, conform celui mai recent comunicat al Uniunii Naţionale a Barourilor din România (UNBR).

„În contextul actual, în care anumite drepturi ale cetăţenilor sunt restrânse, apar probleme juridice noi şi complexe, dar şi un teren propice pentru fraude, inclusiv pentru avocatura falsă. Având în vedere că în perioada stării de urgenţă profesioniştii sunt obligaţi prin lege să comunice cu clienţii aproape exclusiv online sau prin telefon, iar identitatea persoanelor este mai greu de verificat, sunt promovate tot mai frecvent oferte de consultanţă juridică online venite din partea unor neavocaţi”, susţine Uniunea Naţională a Barourilor din România.

Uniunea Naţională a Barourilor din România atenţionează publicul să verifice pe site-ul www.unbr.ro dacă persoanele de la care solicită servicii de consultanţă juridică sunt avocaţi înscrişi în Tabloul Avocaţilor. Acolo vor găsi şi datele de contact ale avocaţilor, inclusiv email şi telefon, pentru a-i putea identifica şi a avea siguranţa unui serviciu oferit legal.