Andrei Rădulescu, Banca Transilvania: Pe termen mediu, piaţa imobiliară va fi susţinută de costurile mici de finanţare şi de creşterea populaţiei, după întoarcerea românilor plecaţi în străinătate

Autor: Roxana Rosu 09.04.2020

Şocul economic al pandemiei va influenţa evoluţia preţurilor de pe piaţa imobiliară pe termen scurt, mai ales în primăvarea acestui an, dar pe termen mediu vânzările de locuinţe vor fi susţinute de menţinerea costurilor de finanţare la un nivel redus, îmbunătăţirea climatului din piaţa forţei de muncă după ieşirea din pandemie şi creşterea populaţiei, în condiţiile în care o parte dintre românii întorşi din străinătate vor rămâne în ţară, este de părere Andrei Rădulescu, director Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania.

” Pe termen mediu piaţa imobiliară din România va fi susţinută de o serie de factori structurali: 1. perspectivele de persistenţă a costurilor reale de finanţare la un nivel redus; 2. ameliorarea climatului din piaţa forţei de muncă după depăşirea pandemiei; 3. creşterea populaţiei (foarte probabil o parte din populaţia care s-a întors în contextul incidenţei pandemiei va rămâne în România)”.

Potrivit celor mai recente date publicate de Eurostat, preţurile caselor din România au crescut în T4/2019 cu un ritm în accelerare, de 1,6% trimestru/trimestru şi 4,7% an/an, aceasta fiind cea mai bună dinamică din T4 2018.

În opinia lui Andrei Rădulescu, această evoluţie a fost susţinută de climatul pozitiv din piaţa forţei de muncă, de continuarea Programului Prima Casă şi momentul favorabil din piaţa creditului ipotecar (influenţat şi de tendinţa de scădere a costurilor reale de finanţare.

În ceea ce priveşte ritmul anual al preţului real al caselor (după ajustarea cu inflaţia) s-a înregistrat creştere pentru al doilea trimestru consecutiv în T4, cu 1% (maximul din T4 2018). În 2019 preţurile caselor (nominale) au consemnat un avans de 3,4% an/an, în decelerare de la 5,6% an/an în 2018 şi, totodată, cea mai slabă evoluţie din 2015.

Preţul real al caselor (după ajustarea cu inflaţia) s-a diminuat cu 0,4% an/an în 2019, cea mai slabă evoluţie din 2014.