Economiştilor din întreaga lume le-a căzut cerul în cap: Anglia, ţara care a inventat capitalismul, va tipări bani ca să finanţeze direct prin banca centrală cheltuielile extraordinare ale guvernului. Analiştii spun că aceasta este o cale sigură spre hiperinflaţie, ca în Zimbabwe

Autor: Alex Ciutacu 12.04.2020

Marea Britanie a devenit prima ţară care recurge la finanţare monetară pentru cheltuielile extraordinare ale guvernului în lupta cu criza COVID-19, întrucât Banca Angliei va împrumuta temporar guvernul în mod direct, potrivit FT.

Decizia va permite guvernului să evite piaţa titlurilor de stat până trece peste pandemia de COVID-19, astfel încât banca centrală va tipări bani ca să îl finanţeze – cu toate acestea, decizia atrage critici pentru că o astfel de mutare generează hiperinflaţie, ca în cazul Zimbabwe.

Prin urmare, situaţia arată nevoia masivă de bani a guvernului din ultimele săptămâni, care nu poate fi acoperită de pe pieţele financiare.

Într-o declaraţie lansată joi, guvernul a spus că va extinde contul guvernului la banca centrală – prin facilitatea cunoscută istoric drept „Ways and Means” (n.eng: Moduri şi Mijloace - care în mod normal se situează la circa 370 milioane lire sterline.

Practic, guvernul se poate împrumuta fără vreo limită anume deoarece decizia le permite miniştrilor să cheltuie pe termen scurt fără să fie nevoiţi să se împrumute pe piaţa titlurilor de stat.

În 2008, după o decizie similară, aceasă facilitate s-a ridicat la 20 miliarde lire sterline.

De data aceasta, însă, este probabil ca nivelul să fie mult mai ridicat. Guvernul şi-a triplat în doar o lună necesarul de finanţare de pe pieţele financiare. Astfel, în aprilie guvernul voia să atragă 45 miliarde lire sterline, faţă de 15 miliarde lire sterline în luna martie.

Deşi piaţa titlurilor de stat a resimţit presiuni la mijlocul lunii martie pe măsură ce criza COVID-19 s-a adâncit, guvernul nu a avut dificultăţi în a atrage finanţare, mai ales după ce Banca Angliei a anunţat că va printa 200 miliarde lire sterline pentru a-i pompa în titlurile de stat emise de trezorerie pentru a se asigura că există destulă cerere şi pentru buna funcţionare a pieţei.

Finanţarea monetară directă a cheltuielilor guvernului va fi „temporară şi pe termen scurt”, a transmis Trezoreria.

Aceasta a mai transmis că orice finanţări atrase prin această facilitate vor fi achitate cât mai repede posibil, până la finalul anului.

În urmă cu mai puţin de o lună, Banca Angliei a spus că sunt şanse mici ca această facilitate să fie utilizată, ceea ce arată cât stres suplimentar a venit pe umerii guvernului în ultimele săptămâni.

Într-o discuţie cu jurnaliştii care a avut loc în data de 18 martie, Andrew Bailey, guvernatorul Băncii Angliei, a spus că facilitatea este doar „o variantă istorică”.

„Nu cred în acest moment că ne confruntăm cu o inabilitate a guvernului de a se finanţa deci, da, facilitatea există, dar nu este printre principalele instrumente la care ne uităm”, a spus atunci Bailey.

Săptămâna aceasta, acelaşi Andrew Bailey a semnat o opinie în Financial Times în care spunea că nu va trece la finanţare monetară, dar că nu exclude operaţiuni temporar – despre care a spus că nu vor genera presiuni inflaţioniste.

„Operaţiunile pe termen scurt joacă un rol important în stabilizarea condiţiilor din piaţă”, a scris Bailey.

Citiţi AICI ediţia ZF E-paper de vineri