Banca Mondială: Sistemele medicale şi sprijinul acordat companiilor au o importanţă critică pentru protejarea cetăţenilor. Scăderea economică din regiune va fi între -4,4% şi -2,8%

Autor: Răzvan Botea 09.04.2020

Banca Mondială arată în prognoza de primăvară pentru Europa şi Asia că investiţţile în sistemul de sănătate sunt critice pentru aceste zone, astfel încât să se reducă efectele crizei generate de coronavirus. De asemenea, Banca Mondială îndeamnă guvernele ţărilor de pe cele două continente să susţină activitatea economică prin credite temporrare acordate companiilor, reduceri fiscale şi amânarea unor termene de plată.

„În plus, ţările din această regiune pot contribui la susţinerea activităţii economice prin sprijinirea sectorului privat cu credite temporare acordate persoanelor juridice, cu reduceri fiscale sau cu amânări la plata unor impozite. Întreprinderile mici şi mijlocii care suferă de pe urma impactului pandemiei ar putea obţine beneficii semnificative constând în subvenţii bine direcţionate acordate de autorităţile guvernamentale”, transmit reprezentanţii Băncii Mondiale.

Raportul mai arată faptul că proiecţiile privind evoluţia economiei în contextul pandemiei Covid-19 sunt supuse unor incertitudini majore.

„Conform scenariilor, creşterea regională va fi afectată de recesiune în anul 2020, contractându-se cu −4.4% până la −2.8%, sub presiunea pandemiei de coronavirus, înainte de a-şi reveni în 2021 pe măsura introducerii unor măsuri de politici publice, a revenirii graduale a preţurilor la nivel mondial şi a reconsolidării relaţiilor comerciale”, se arată în prognoza de primăvară a Băncii Mondiale.