Şomajul tehnic al bugetarilor ar aduce economii de 1 mld. lei, adică 200 mil. euro pe lună. Un sfert din angajaţii din economie lucrează la stat. Un funcţionar public câştigă cu 55% mai mult decât un angajat din industrie

Autori: Ramona Cornea , Adelina Mihai 10.04.2020

♦ Şomajul tehnic al unor categorii de bugetari ar putea aduce economii de 200 mil. euro pe lună, potrivit unui calcul al ZF ♦ Statul cheltuie lunar câte 2 mld. euro cu salariile celor 1,2 milioane de angajaţi bugetari ♦ Suma de 200 mil. euro economisită ar acoperi un sfert din bugetul total alocat de stat pentru şomajul tehnic pe perioada stării de urgenţă.

O reducere cu 10% a cheltuielilor totale cu salariile bugetarilor ar aduce statului economii lunare de 200 de milioane de euro, adică un sfert din suma alocată bugetului pentru şomaj tehnic pe perioada stării de urgenţă (de 4 mld. lei, respectiv 830 mil. euro), arată un calcul al ZF. Guvernul Orban a anunţat că gândeşte un pachet de măsuri prin care o parte dintre bugetari – cu excepţia celor din domeniul medical, armată sau poliţie – să intre în şomaj tehnic, adică să li se reducă veniturile cu 25%.

„Cred că este o idee bună să îi trimită în şomaj tehnic. Ideea este bună pentru că vom avea o criză economică de proporţii epice şi un excedent de forţă de muncă extraordinar. Nu ştiu cât va economisi o astfel de măsură, dar pentru că va urma o criză economică de proporţii epice, toată lumea trebuie să sufere la fel, atât publicul, cât şi privatul. Toată lumea trebuie să sufere proporţional, nu se poate ca doar mediul privat să ducă tot“, a declarat Dragoş Damian, CEO al Terapia Cluj, cel mai mare producător local de medicamente.

În sectorul bugetar lucrează 1,2 milioane de angajaţi, ale căror salarii reprezintă o cheltuială anuală echivalentă cu 10% din PIB, adică de circa 24 de miliarde de euro pe an. Salariile angajaţilor de la stat, în special în sectorul medical şi în învăţământ, au crescut semnificativ în ultimii ani, pe fondul deciziilor luate de guvern.

„Este cert că este o reducere de activitate şi în sectorul public, dar nu în toate instituţiile. Sunt sectoare unde volumul de activitate nu a fost afectat, sunt sectoare unde se lucrează de acasă şi sunt sectoare unde volumul de activitate a scăzut foarte mult şi o astfel de măsură s-ar justifica. Lucrurile trebuie tratate diferit“, a explicat Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank. În opinia lui, la fel ca în mediul privat, decizia de a trimite angajaţii în şomaj tehnic este a angajatorului, în cazul de faţă a statului.

„Dacă nu ai o justificare a activităţii, evident că nu poţi fi plătit la acelaşi nivel. Nu avem detalii dacă şomajul tehnic s-ar calcula la fel şi pentru angajaţii din sectorul public, adică dacă vor primi 75% din salariul mediu brut pe economie. Ar fi o idee bună pentru că ar economisi resurse în sectorul public în această perioadă, însă trebuie să facem diferenţa între sectoare“, a mai spus Ionuţ Dumitru.

Matei Păun, partener în cadrul fondului de investiţii Black Sea Fund, orientat către investiţii în IMM-uri, crede că reducerea salariile din sectorul public este ultimul lucru de care economia locală are nevoie acum deoarece ar însemna o adâncire a recesiunii. „Cred că este important ca politicul să se separe de economic şi sper ca declaraţiile premierului să fie mai degrabă unele politice, cu iz electoral. Tă­ierea unor sa­larii este ulti­mul lucru de care avem ne­voie acum“.

Astfel de discuţii trebuie să aibă loc înainte sau după criză. Măsurile de austeritate sunt excluse în această perioadă. Nu există o ţară în Europa, să nu mai vorbim de SUA, care să fi implementat o astfel de măsură. Dacă vor să facă aşa ceva, să facă după criză. Sectorul privat nu înţelege, dar a ajuns să ceară măsuri de austeritate în plină criză“, a declarat Matei Păun.

Ministrul muncii Violeta Alexandru a anunţat ieri că lucrează la o măsură privind instituirea şomajului tehnic în instituţiile publice, „o decizie care asigură posibilitatea tuturor angajaţilor de a rămâne acasă în această perioadă, prin rotaţie, într-un număr egal de zile dintr-o lună, cu 75% din salariul de bază“, potrivit Mediafax.

De la începutul crizei generate de noul coronavirus, peste un milion de angajaţi din mediul privat au intrat în şomaj tehnic, măsură prin care statul va acorda subvenţionarea a 75% din salariul de bază pentru perioada stării de urgenţă. Totodată, alţi 200.000 de angajaţi de la privat au rămas fără loc de muncă, după ce firmele la care lucrau şi-au redus sau încetat activitatea.