Ce înseamnă în cifre interzicerea exporturilor de produse agroalimentare: România exportă anual zahăr, produse de brutărie şi uleiuri vegetale de 365 mil. euro. Doar în aprilie 2019 exporturile de astfel de produse au fost de 30 mil. euro

Autor: Mădălina Dediu Panaete 10.04.2020

România a trimis anul trecut peste graniţe zahăr, produse de brutărie şi uleiuri vegetale în valoare de 365 milioane de euro, arată calculele ZF pe baza datelor provizorii transmise de Institutul Naţional de Statistică. Volumul total de astfel de produse exportat s-a situat la peste 355 de milioane de kilograme (365.000 de tone). Doar în cazul uleiului din seminţe de floarea soarelui exporturile depăşesc 232.000 de tone anual, cu o valoare de 176 milioane de euro. Pe de altă parte, exporturile de produse de brutărie, patiserie şi biscuiţi s-au situat la 77.000 de tone cu o valoare de 171 milioane de euro, conform analizei ZF.

Guvernul a decis suspendarea exportului de produse agroalimentare pe perioada stării de urgenţă, decizia apărând în Monitorul Oficial de astăzi. Printre produsele care nu vor mai putea fi exportate se numără grăul, orzul, porumbul, dar şI uleiul de seminţe din floarea soarelui, zahărul din trestie de zahăr sau din sfeclă, dar şi produsele de brutărie, de patiserie şi biscuiţi, chiar şi cu adaos de cacao.  

Datele INS arată că exporturile de ulei de seminţe de floarea soarelui, zahăr de trestie sau din sfeclă de zahăr şi produse de brutărie, de patiserie şi biscuiţi s-au situat în luna aprilie a anului trecut la 27 de milioane de kilograme cu o valoare de 29,8 milioane de euro, arată calculele ZF pe baza datelor de la INS.