Băncile au primit aproximativ 150.000 de solicitări pentru suspendarea ratelor la credite, doar de la persoanele fizice. Un sfert dintre aceste solicitări au fost deja soluţionate, restul fiind în curs de procesare. Clienţii mai au timp până la jumătatea lunii mai să solicite amânarea ratelor la bancă

Autor: Claudia Medrega 10.04.2020

Băncile au primit, până în prezent, aproximativ 150.000 solicitări de la persoanele fizice pentru suspendarea obligaţiilor de plată lunare din contractele de credit încheiate cu acestea, potrivit informaţiilor transmise de Asociaţia Română a Băncilor (ARB) la solicitarea ZF.

„Estimăm că un sfert dintre aceste solicitări au fost deja soluţionate, restul fiind în curs de procesare. Aceste solicitări de suspendare la plata creditelor s-au efectuat atât în baza măsurilor adoptate de bănci pentru a sprijini clienţii afectaţi de pandemia COVID 19, cât şi în baza prevederilor OUG 37/2020. Pot beneficia de acordarea facilităţii de suspendare a obligaţiei de plată a ratelor, dobânzilor şi comisioanelor aferente creditului în baza OUG 37/2020, clienţii ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect de situaţia generată de pandemia COVID-19.  Normele de implementare a OUG 37/2020 au fost publicate luni”, a transmis ARB.

Pe palierul companiilor, numărul solicitărilor transmise băncilor până acum pentru amânarea ratelor la nivelul înregului sistem bancar este mult mai mic, sub 10.000.

Clienţii mai au timp până la jumătatea lunii mai să solicite băncilor amânarea ratelor la bancă.

ARB consideră că măsurile de amânare la plată trebuie să se aplice debitorilor care înregistrează dificultăţi financiare urmare pandemiei de COVID-19, iar aplicarea acestora nu trebuie să conducă la afectarea lichidităţii şi solvabilităţii sistemului bancar.