19 investitori au rămas în cursa pentru activele CEZ România, tranzacţie evaluată de ZF la circa 1,3 miliarde de euro. “Prima etapă a procesului de vânzare a fost finalizată”

Autor: Liviu Popescu 10.04.2020

CEZ arată într-o prezentare către investitori, datată aprilie 2020, că 19 investitori au rămas în cursa pentru a prelua activele cehilor din România, într-o tranzacţie evaluată de Ziarul Financiar la circa 1,3 miliarde de euro.

“Prima etapă a procesului de vânzare a fost finalizată prin acceptarea a 19 oferte neangajante. Prezentarea şi evaluarea ofertelor selectate sunt aşteptate în T2/2020”, arată CEZ într-un raport publicat pe site-ul companiei de la Praga.

Guvernul a anunţat joi seară că pe perioada stării de urgenţă, prelungită recent până pe 15 mai 2020, sunt suspendate procedurile de vânzare/cumpărare de pachete majoritare de acţiuni la companii din energie, ceea ce înseamnă că suspendată este şi vânzarea activelor CEZ în România. Ulterior încheierii stării de urgenţă, procedurile pot fi reluate.

ZF a scris în martie 2020 că cehii de la CEZ au primit oferte care evaluează operaţiunile din România la 1,1-1,3 mld. euro şi că un termen final pentru a da răspuns acestora era finele lunii martie.

Potrivit unor surse ZF, în cursa pentru preluareaCEZ sunt grupul australian Macquarie şi DWS - fondul de investiţii al Deutsche Bank (interesate şi de preluarea unui pachet în cadrul Enel în România), ungurii de la MVM (deţinut de stat), austriecii OMV (proprietarii Petrom) şi un consorţiu format din Hidroelectrica, Electrica şi SAPE (Electrica pentru zona de distribuţie şi Hidro pentru producţie, ţinta fiind eolienele).​