Ministerul Agriculturii intervine pe tema interzicerii exporturilor: e vorba doar de cele în spaţiul extracomunitar

Autor: Florentina Niţu 10.04.2020

Reprezentanţii ministerului Agriculturii susţin că Ordonanţa Militară 8 prin care se prevede interzicerea exporturilor pentru cereale, făină de grâu, ulei de floarea soarelui, zahăr sau produse de brutărie se referă doar la spaţiul extracomunitar, adică în afara Uniunii Europene.

În Monitorul Oficial nu apare cuvântul „extracomunitar”, motiv pentru care ministerul Agriculturii a intervenit pe această temă şi a spus că exporturile înseamnă „vânzarea mărfurilor în afara spaţiului intracomunitar”, adică în afara UE.  

„Suspendarea exportului pentru produsele agroalimentare din lista prevăzută în Anexa nr. 2 a Ordonanţei Militare 8 din 10 aprilie 2020 se referă la spaţiul extracomunitar. Comerţul intracomunitar se face cu respectarea prevederilor comunitare în vigoare privind libera circulaţie a mărfurilor coroborat cu depunerea unei declaraţii pe proprie răspundere a partenerului comercial din statul membru”, au spus reprezentanţii ministerului Agriculturii.

Ei au precizat că mărfurile care fac obiectul tranzitului pe teritoriul României nu se supun prevederilor Ordonanţei Militare 8.