Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutoare de 3,3 mld. euro: Firmele mici şi mijlocii afectate de COVID–19 pot cere ajutoare de stat

Ziarul Financiar 11.04.2020

Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutoare de stat pentru IMM-urile româneşti afectate de COVID–19. Bugetul alocat României este de 3,3 mld. euro, ia firmele pot cere maximum 800.000 de euro pentru a-şi finanţa afacerile.

Comisia Europeană a aprobat un buget de 3,3 miliarde de euro pentru a ajuta firmele mici şi mijlocii din România afectate în această perioadă de pandemia de COVID-19, informează reprezentanţa în România a Comisiei Europene.

„Datorită acestei scheme de ajutoare în valoare de 3,3 miliarde EUR, România va putea ajuta IMM-urile să îşi acopere nevoile în materie de investiţii şi de capital de lucru în aceste vremuri care ne pun la încercare, prin acordarea de granturi directe şi de garanţii publice pentru împrumuturi”, a spus vicepreşedinta executivă Margrethe Vestager, responsabilă cu politica în domeniul concurenţei în cadrul Comisiei Europene.

Firmele pot obţine ajutoare de stat sub formă de granturi directe şi sub formă de garanţii de stat pentru credite de investiţii şi finanţarea capitalului de lucru. Valoarea maximă a unui ajutor de stat pe care îl poate obţine un IMM este de 800.000 de euro.

De la începutul crizei generate de noul coronavirus, peste un milion de angajaţi din firmele private au intrat în şomaj tehnic, iar alţi 200.000 de oameni şi-au pierdut joburile. Firmele mici şi mijlocii, care angajează mai bine de jumătate dintre salariaţii din privat, sunt cel mai puternic afectate în această criză economică.