Cartelul petrolului a reînceput să funcţioneze: Rusia şi Arabia Saudită, susţinuţi de SUA, au decis să reducă producţia de petrol pentru a creşte preţurile, încât ţările lor, dependente de veniturile din ţiţei, să nu ajungă în faliment

Autor: Alex Ciutacu 13.04.2020

Arabia Saudită şi Rusia au pus capăt războiului preţurilor la petrol duminică, printr-un acord prin care au stabilit cele mai mari reduceri de producţie din istorie, pe fondul presiunii unor lideri mondiali, precum Donald Trump, potrivit FT.

OPEC a anunţat că va reduce producţia cu 9,7 milioane barili pe zi în lunile mai şi iunie – echivalentul a 10% din producţia globală – şi va continua cu reduceri de producţie mai mici până în 2022, într-o încercare de a stabiliza piaţa petrolului, afectată de prăbuşirea cererii în contextul pandemiei de COVID-19 şi de neînţelegerile dintre Rusia şi Arabia Saudită.

Această reducere de aproape 10% este mai mult decât dublul reducerii pe care au convenit-o producătorii de petrol în timpul crizei financiare globale din 2008.

Reacţia pieţei a fost mixtă, întrucât cotaţia pentru petrol Brent a înregistrat o creştere cu 8% la 33,99 dolari per baril, în timp ce cotaţia WTI a înregistrat o creştere de 8,7% la 24,72 dolari per baril. Cu toate acestea, traderii pun la îndoială puterea acestui acord de a compensa colapsul înregistrat la nivelul cererii.

Marile ţări consumatoare care au susţinut acest acord semnat duminică – printre care SUA, China, Japonia, India şi Coreea de Sud – au convenit să cumpere petrol pentru a-şi spori rezervele şi pentru a da un impuls pieţei.

Acordul grupului OPEC+, alianţa dintre cartelul OPEC şi Rusia, a fost încheiat prima dată joi, iar vineri a fost susţinut de Statele Unite şi de ţările G20.