​Compania de servicii petroliere Rompetrol Well Services explodează la Bursă cu până la 70% pe fondul cererilor de dividende din partea finlandezilor de la KJK şi a grupului kazah KMG. Operatorul pieţei de capital elimină limita de variaţie

Autor: Tibi Oprea 13.04.2020

Acţiunile Rompetrol Wll Services (simbol bursier PTR), divizia de servicii petroliere la sondă a grupului Rompetrol, s-au apreciat luni la Bursa de la Bucureşti cu până la 70% după ce compania a introdus pe ordinea de zi a acţionarilor alte trei variante de remunerare cu dividende la solicitarea grupului kazah KMG Internaţional, acţionar cu 73% din capitalul social, şi a fondului de investiţii KJK Balkan Holding, care are 10,7% din numărul de acţiuni, potrivit datelor agregate de ZF de la BVB.

În şedinţa de luni, operatorul pieţei de capital a eliminat limita de variaţie până la stabilirea unui nou preţ de referinţă, “după următorul program: 11:30 – 11:45 Predeschidere, 11: 45 – tranzacţionare continuă, urmată de succcesiunea obişnuită a stărilor pieţei REGS. Piaţa deal nu va fi disponibilă până la stabilirea unui nou preţ de referinţă”.

Investitorii au tranzacţionat luni până la ora redactării acestei ştiri acţiuni în valoare de 523.9320 de lei, aproape la fel de mult ca rulajul de la nivelul întregului an.

Astfel, la adunarea generală din 27 aprilie, acţionarii vor avea de ales din patru variante de remunerare cu dividende. Compania a încheiat anul 2019 cu un profit net de 12,2 mil. lei.

Prima variantă presupune dividend de 8,3 mil. lei din profitul pe 2019, respective 0,03 lei brut pe acţiune, care la preţurile curente de tranzacţionare asigură investitorilor un randament de 9,6%, potrivit calculelor realizate de ZF.

A doua variantă presupune repartizarea întregului profit pe 2019 sub formă de dividende, respective a unui dividend brut de 0,044 lei pe acţiune. În acest caz, randamentul unui dividend este de 14,1%, arată calculele realizate de ZF.

Cea de-a treia variantă se referă la schimbarea destinaţiei rezervelor constituite din profitul net obţinut în anii trecuţi în valoare de 27,5 mil. lei şi distribuirea acestei sume ca dividende, respective un dividend brut de 0,099 lei pe acţiune. Această variantă asigură un randament de 31,7%, potrivit calculelor realizate de ZF.

Ultima variantă presupune schimbarea destinaţiei rezultatului reportat din profitul net din anii precedenţi în sumă de 56,9 mil. lei şi distribuirea ei sub formă de dividend, adică 0,204 lei brut pe acţiune. În acest caz, randamentul unui dividend este de 34,6%, potrivit calculelor ZF.