Videoconferinţa ”Cum trecem împreună criza?”. Iulian Stanciu, eMAG: Investiţiile sau datoriile pe care le facem acum trebuie să aducă rezultate pe termen lung, să avem beneficii viitoare

Autor: Alexandra Cepăreanu 14.04.2020

Iulian Staciu, CEO al eMAG afirmă că investiţiile care se fac în această perioadă trebuie să aducă beneficii viitoare, pentru a nu încărca cu datorii generaţiile viitoare.

„Investiţiile pe care le facem, datoriile pe care le luăm în prezent trebuie să se ducă în rezultate pe termen lung, în infrastructură, să avem beneficii viitoare. Este un pericol mare, pentru că dacă luăm datorii vom condamna şi următoarele generaţii. Ar trebui susţinuţi campionii din toate domeniile care pot aduce valoare mai mare prin internaţionalizare”, a spus Iulian Stanciu, CEO eMAG, în cadrul celei mai mari videoconferinţe pentru antreprenori “Cum trecem împreună criza”, organizată de Ziarul Financiar şi Banca Transilvania.

El a adăugat că în această perioadă trebuie să fie sprijinite domeniile care aduc valoare adîugată mare, precum digitalizarea şi agricultura.

„Cred că e important să ne uităm la viitor, să pariem pe domenii care pot aduce valoare adăugată mare. Ne uităm la economia digitală, agricultură. Să pariezi şi să ai o strategie nu înseamnă să pui pe masă toate lucrurile pe care le poţi face, ci să alegi câteva domenii care să te ajute să fii competitiv, iar lanţul de valoare să fie mare şi să reducem deficitul comercial.”

 

Ce a mai spus Iulian Stanciu

Economia digitală contribuie deja cu 6% din PIB, poate că procentul va ajunge la 10% mult mai repede. Dar pentru a amplifica acest lcuru este nevoie de implicarea statului, de digitalizarea procesului statului, măsuri de dezvoltare pentru economia digitală, semnătura electronică, şi cartea electronică de identitate care poate duce către un cont unic.

Avem 2.000 de furnizori de marfă; furnziori de servici - de traininguri, fructe - încă vreo 3.000, avem câţiva parteneri mari -companii de curierat, plus Poşta Română-, parteneri bănci, avem 20.000 de vânzători din care 3.000 folosesc platforma pentru export, iar acest număr creşte foarte repede zilnic, având în vedere transformarea rapidă de la offline la online, iar companiile care aveau magazine fizice, au început să dezvolte acest canal accelerat. Astfel, eu estimez că până la final de 2020, undeva la 40.000 de antreprenori digitali care vor vinde pe platforma noastră.

Până când nu vom avea un tratament şi un vaccin, distanţarea socială va rămâne. Probabil încă un an, un an jumătate vom avea nişte măsuri care vor schimba economia. Teama mea este că interese divergente pot duce la presiuni mari pentru instituţiile statului, iar dacă ele iau măsuri greşite s-ar putea ca statul să slăbească pe viitor. Cred că trebuie să ajutăm statul, să cerem lucruri realiste şi să nu-l lovim pentru interese pe termen scurt.