​România nu testează mai mult de 4.800 de probe pe zi la patru săptămâni de la instituirea stării de urgenţă. Germania a testat în total 1,3 mil. probe

Autor: Georgiana Mihalache 13.04.2020

Numărul de teste pentru depistarea coronavirusului realizate până acum în România este de 67.200, la patru săptămâni de la instituirea stării de urgenţă. În 16 martie, luni, prima zi de stare de urgenţă, în ţară s-au făcut 3.700 de teste, dintre care 168 au fost pozitive, adică 4,5% din total, din calculele ZF.

 
Pe măsură ce numărul de teste a crescut, cifrele arată cum şi numărul de pacienţi confirmaţi a crescut, ajungând în prezent la circa 10% din totalul de teste.
 
În Europa, ţări precum Germania, Franţa, Spania, Italia testează sute de mii de pacienţi. Germania de exemplu, a testat 1,3 milioane de probe, potrivit site-ului american worldometers.info/coronavirus, iar numărul de confirmări a fost de 127.800 de pacienţi, ceea ce înseamnă 9,7% din totalul cazurilor.
 
Cehia, o ţară de 10 mil. locuitori, testează aproape dublu faţă de România, având 128.000 de pacienţi testaţi şi aproape 6.000 de cazuri confirmate.

Polonia are 138.000 de teste, dublu faţă de România, şi 6.674 de pacienţi confirmaţi.

 
În România, numărul de cazuri a crescut de la zi la zi, având peste 200 de noi îmbolnăviri zilnic, cu un vârf în 11 aprilie, când au fost 523 de noi cazuri confirmate. Şi numărul deceselor este pe o pantă de creştere, fiind înregistrate 318 decese până acum, la trei săptămâni de la primul caz de pacient care a murit, având pe lângă alte afecţiuni şi virusul.
 
Până acum, sunt 6.633 pacienţi infectaţi cu coronavirus, iar cele mai afectate zone sunt Suceava şi Bucureşti. Sunt însă şi judeţe care au mai puţi de 20 de cazuri, cum sunt Gorj, Olt, Vâlcea, Tulcea, Mehedinţi. Cum reuşesc aceste judeţe să păstreze numărul redus de cazuri? Sunt făcute suficiente teste în aceste zone pentru a vedea dacă nu există pacienţi fără simptome, care pot fi adevărate focare de infecţie pentru restul oamenilor?
 
Ziarul Financiar a întrebat autorităţile câte teste se fac pe judeţ, însă nu a primit niciun răspuns. Ministerul Sănătăţii, Institutul Naţional de Sănătate Publică şi Ministerul Afacerilor Interne nu au dorit să răspundă solicitării ZF privind numărul de teste realizate pe zi, pe judeţe. Cum pot fi luate măsuri din timp, nu după ce o situaţie devine critică dacă autorităţile care sunt responsabile de lupta cu noul virus nu au sau nu pot transmite nişte date simple?
 
Pe teritoriul României, în carantină instituţionalizată sunt 24.000 de persoane, iar alte 71.000 de persoane sunt în izolare la domiciliu şi se află sub monitorizare medicală. Aceşti pacienţi pot fi posibili purtători ai virusului. Potrivit medicilor, medicaţia specifică pentru coronavirus se administrează doar după ce pacienţii sunt confirmaţi pozitiv. În acest caz, dacă România nu creşte capacitatea de testare, cum pot fi pacienţii cu alte afecţiuni (diabet, obezitate, boli cardiovasculare) trataţi la timp de coronavirus?