Consiliul Concurenţei: Companiile farmaceutice au voie, temporar, să se coordoneze în ceea ce priveşte producţia sau distribuţia şi să facă schimb de informaţii pentru a asigura aprovizionarea continuă cu medicamente esenţiale în tratarea pacienţilor cu COVID 19

Autor: Roxana Rosu 13.04.2020

Companiile farmaceutice au voie, temporar, să se coordoneze în ceea ce priveşte producţia sau distribuţia şi să facă schimb de informaţii pentru a nu apărea discontinuităţi în aprovizionarea cu medicamente esenţiale în tratarea pacienţilor cu COVID 19.

Decizia a fost luată de Comisia Europeană, iar Consiliul Concurenţei a anunţat că se aliniază politicii europene de relaxare a normelor în domeniul concurenţei pentru companiile din domeniul farmaceutic.

În actuala situaţie de criză generată de pandemia de COVID-19, companiile pot fi nevoite să se coordoneze în ceea ce priveşte producţia, gestionarea stocurilor şi, eventual, distribuţia de medicamente, astfel încât nu toate să se concentreze pe unul sau mai multe medicamente, neglijându-se astfel alte medicamente care ar rămâne sub nivelul optim de producţie.

O astfel de coordonare ar fi contrară normelor de concurenţă în condiţii normale, însă, în contextul pandemiei, poate aduce beneficii importante cetăţenilor.

De asemenea, companiile care vor să producă materiale medicale pot apela la schemele de ajutor de stat.

Comunicarea Comisiei Europene privind cadrul temporar pentru aplicarea normelor de concurenţă în perioada pandemiei de coronavirus poate fi accesată la adresa: https://ec.europa.eu/info/files/framework-communication-addressing-antitrust-issues-related-cooperation-between-competitors-covid-19-related-urgency-situations_en.

Consiliul Concurenţei reaminteşte că, în aceste circumstanţe excepţionale, este foarte important ca interesele consumatorilor să fie protejate şi, ca urmare, va continua să monitorizeze îndeaproape evoluţiile pieţei pentru a identifica companiile care profită de această situaţie pentru a se angaja în practici abuzive (cum ar fi practicarea de preţuri excesive) sau de tip cartel.