VIDEO ZF Live. Dragoş Anastasiu, preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane: Să ne suflecăm mânecile şi să venim cu un proiect comun pentru Romania cu măsuri pe termen scurt, mediu şi lung

Autor: Miruna Diaconu 13.04.2020

Dragoş Anastasiu, preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane spune că această criză, care are efecte economice severe, poate fi depăşită de către România dacă mediul de afaceri se pune la aceeaşi masă cu cei de la conducerea ţării, astfel încât să se poată crea un proiect comun ca efectele economice să fie diminuate.

“Putem să ne suflecăm mânecile şi să venim cu un proiect comun pentru Romania cu măsuri pe termen scurt, mediu şi lung. Nu ştiu dacă îşi permite România un ajutor substanţial pentru economie, dar împreună trebuie să găsim căile, dacă nu îşi permite se vor aduna cioburile”, spune Dragoş Anastasiu, preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germane cere guvernului Orban să adopte modelul german pentru flexibilizarea pieţei muncii astfel încât companiile şi angajaţii să poată trece mai uşor peste această criză. Modelul german presupune că în cazuri excepţionale, când activitatea unei firme se restrânge din cauza unor situaţii spontane, un salariat primeşte salariul de la angajator în funcţie de volumul de muncă, iar diferenţa este plătită de către stat.

“În Germania flexibilizarea e până la 100% dacă o companie nu mai are volumul pe care îl avea înainte. Dacă mai are de muncă 30% şi câştigă 1.000 de euro, el primeşte 300 de euro salariu, iar  un procent de  din diferenţă este primit de la, 75%  de exemplu. Dacă angajatul ia 300 de euro şi 75% din 700 euro, are mai puţin de suferit. În felul acesta toată lumea suferă mai puţin”, precizează Dragoş Anastasiu.