Bogdan Patriniche, un bancher român de la Londra: Ca să nu se prăbuşească, IMM-urile din România trebuie să aibă fluxuri financiare permanente şi o piaţă unde îşi pot vinde creanţele

Autor: Bogdan Patriniche 14.04.2020

Coronavirus prin constrangerile de ‘distantare sociala’, munca la distanta si reducerea interactiei umane este o ocazie sa regindim modul in care se organizeaza economia, fluxurile financiare, rolul bancilor si rolul statului ca re-asigurator de ultim resort. Putem sa regindim cum organizam munca intre acasa si birou, daca ne dorim mai mult online, daca mai e nevoie de documente in original hirtie sau daca semnatura electronica e la fel de buna ca cea in original. 

Factoring-ul adica scontarea facturilor este o piata de circa Euro 6.0miliarde in Romania. In UE e o piata care creste cu circa 9%/an; in Romania creste cu circa 12%/an. Factoring-ul ca produs bancar este contraciclic. In Grecia in perioada crizei financiare din 2009 – 2014, factoring-ul a fost singurul produs financiar care a crescut ca pondere si volum de activitate fata de produsele ciclice ca imprumuturile si ipotecile care au scazut.

Marturisesc ca sint actionar intr-o platforma de factoring online fara regres si argumentatia dezvoltat mai jos desi absolut corecta nu este lipsita de conflicte de interese. Caveat emptor. Vrem sa punem platforma noastra gratuit la dispozitia oricaror banci care doresc sa faca factoring fara regres. Gratuit si in co-management, fara comision. Alaturi de finantatori, vrem sa coordonam activitatea platformei. Bona fides, ni-i dorim pe finantatori parteneri, implementindu-si propria politica de risc si de asigurare de risc de credit.

Factoring-ul online, fara regres este metoda cea mai la indemina prin care IMM-urile sa poata sa continue sa fie finantate. Nu e nevoie de extra garantii supliementare sau de fidejusiuni, documentatie de credit sau evaluari imobiliare greu de facut in carantina. Distantarea sociala nu inseamna ca arterele economiei romanesti sa nu continue sa fie irigate, taxele sa nu poata sa fie colectate de ANAF si oamenii sa nu pooata sa continue sa aiba o activitate economica normala care sa le asigure job-uri, venituri si un viitor. Online-ul in general si factoring-ul nostru online sint perfect compatibile si adaptate la ‘distantare sociala’ si continuitatea muncii.

Daca Ministerul de Finante doreste sa contra - garanteze bancile sau sa participe prin bancile cu capital de stat sau sa invite multilateralele sa co-finanteze sau sa re - asigure asiguratorii de risc de neplata prezenti in piata romaneasca, statul este extrem de binevenit. Ministerul de Finante poate face una sau mai multe operatiuni din cele descrise mai sus. Ar fi decizia cea mai simpla, cu costuri mici si de impact economic maxim si direct in contabilitatea IMM-uri . 

Jucind rolul de ‘lender/insurer of last resort’ Ministerul de Finante poate sa aduca venituri la budget, sustinind economia reala a IMM-urilor si incurajind instinctele capitaliste sanatoase adica munca, efort, risc, perseverenta. Ajuta-te singur sau ‘prin noi insine’ spuneau cindva Bratienii, nu numai protestantii lui Max Weber.

Bancile trebuie sa ramina principalii sponsori ai activitatii economice, asigurind finantarea liniilor de lichiditate ale IMM-urilor si continuitatea activitatii economice, acolo unde exista speranta si societatile commerciale pot supravietui crizei. Ministerul de Finante ca asigurator al bancilor sau ca re-asigurator al asiguratorilor de risc de neplata sta sa cistige intrucit venitul din TVA-ul este mai mare decit eventualul risc de neplata sau de frauda.

Daca raminem numai la anunturi mediatice si la forme complicate de ajutor financiar cu garantii, evaluari imoboliare, planuri de afaceri facute pe genunchi, fidejusiuni suplimentare sau cu scutiri de plata nu facem altceva decit de facto sa auto-deconectam fluxurile financiare si sa agravam o situatie déjà delicata. Economia Germaniei a scazut cu 10% in ultimile 3 luni. Daca Germania ‘tuseste’, Uniunea Europeana e ‘racita cobza’.

Noi cu platforma noastra de factoring, alaturi de tot sectorul romanesc de FinTech, vrem sa fim parte din solutie si sa punem umarul la nevoie, daca e nevoie si in masura in care aducem o valoare adaugata. Solutii care sa respecte constringerile Covid19 sint. Se pot implementa pe loc cu bunavointa si bun simt gospodaresc. ‘Keep calm and carry on’.

Bogdan Patriniche este un bancher român care lucrează la Londra de peste 20 de ani