Recesiunea îşi ascute colţii în Franţa: Economia franceză va cădea cu 8% în 2020, iar deficitul bugetar se ridică la 9% din PIB, cel mai mare nivel de după al Doilea Război Mondial

Autor: Alex Ciutacu 14.04.2020

Franţa şi-a revizuit încă o dată în jos previziunile de creştere economică pentru 2020 ca rezultat al efectelor pandemiei de COVID-19, astfel încât miniştrii estimează că ecomomia se va micşora cu 8% anul acesta, în timp ce deficitul bugetar va ajunge la 9% din PIB, potrivit FT.  

Noile estimări au venit după anunţul preşedintelui Emmanuel Macron de luni seară, potrivit căruia măsurile de carantină naţională rămân în vigoare până în data de 11 mai.

Bruno Le Maire, ministrul francez de Finanţe, a spus că noile estimări pentru bugetul revizuit prevăd o evoluţie economică a minus 8%.

Gerald Darmanin, ministrul de Buget, a anunţat că deficitul bugetar este calculat acum la 9% din PIB – în creştere faţă de o estimare anterioară de 7,6% şi faţă de nivelul de 3,1% de anul trecut – în timp ce datoria publică va creşte la 115% din PIB în comparaţie cu nivelul actual de 100%.

Un deficit bugetar de 9% reprezintă cel mai ridicat deficit al Franţei de după al Doilea Războil Mondial.

„În trei săptămâni am refăcut bugetul de două ori cu Bruno Le Maire şi am introdus sprijin de 110 miliarde euro în economie”, a spus Darmanin pentru radio-ul Franceinfo.