Organizaţia Patronală a Retailerilor: Proprietarii centrelor comerciale continuă să emită facturi de chirie magazinelor din mall-uri. Situaţia va duce în scurtă vreme la falimente şi la un colaps în lanţ al industriei de retail şi al furnizorilor săi

Autor: Roxana Rosu 14.04.2020

Organizaţia Patronală a Retailerilor din România (RORETAIL), care grupează peste 500 de magazine cu peste 3.000 de angajaţi, cer Guvernului să suspende contractile conexe dintre chiriaşii şi proprietarii centrelor comerciale, în condiţiile în care mulţi proprietari de mall-uri emit în continuare facturi de chirie şi ameninţă cu executarea garanţiilor bancare.

Potrivit RORETAIL, decizia autorităţilor de a închide centrele comerciale nu a fost însoţită însă şi de o clarificare de ordin normativ a relaţiilor contractuale existente între comercianţi şi proprietarii acestor centre, pentru perioada stării de urgenţă, respectiv pe durata de valabilitate a restricţiilor.

”Astfel, în  mod  injust, cele mai multe centre comerciale au continuat să emită facturi de chirie, taxe sau cheltuieli în aceasta perioadă. Mai mult, diferiţi proprietari ameninţă cu executarea garanţiilor bancare şi în unele cazuri au început deja demersurile în acest sens”, se arată într-o scrisoare deschisă trimisă către Guvern.

Organizaţia patronală spune că situaţia va duce în scurtă vreme întâi la falimente, iar apoi la un colaps în lanţ al industriei de retail şi al furnizorilor săi. 

”Consecinţele vor fi multiple: dispariţia a mii de firme româneşti, şomajul a sute de mii de români, declinul pe termen lung al industriei naţionale de profil”.

Roretail consideră că nu există nicio justificare economică, juridică sau morală pentru solicitarea acestor sume de la chiriaşii din industria de retail.

”Impactul negativ  al stării de urgenţă şi al crizei economice trebuie distribuit echitabil, pentru a se permite supravieţuirea tuturor în acest context extrem de dificil”.

Î aceste condiţii, Roretail cere Guvernului suspendarea de drept a contractelor conexe pe întreaga perioadă a suspendării comerţului şi emiterea de reguli noi de interpretare şi aplicare a contractelor după reluarea activităţii.