FMI a făcut calculele: Economiile lumii vor suferi cea mai dură lovitură de la Marea Depresiune din anii 30. Majoritatea economiilor vor rămâne cu 5% mai mici, chiar şi după revenirea puternică estimată pentru 2021

Autor: Alex Ciutacu 14.04.2020

Criza COVID-19 va lăsa cicatrici adânci economiilor globale, iar majoritatea ţărilor ar trebui să se aştepte ca economiile lor să rămână cu 5% mai mici decât au fost înainte de pandemie, chiar şi după revenirea puternică previzuită pentru anul 2021, a anunţat Fondul Monetar Internaţional (FMI), marţi, într-un raport citat de FT.

Previziunile pentru anul acesta arată cea mai gravă contracţie economică de la Marea Depresiune din anii ă30, a spus Gita Gopinath, economistul-şef al FMI.

Ea a spus că perspectivele lumii „s-au schimbat dramatic” din ianuarie, iar căderile economice care vor urma le depăşesc cu mult pe cele de la criza financiară globală de acum 12 ani.

„O revenire parţială este estimată pentru 2021, cu rate de creştere economică peste medie, însă nivelul PIB-ului va rămâne sub trendul pre-pandemie, cu o stare de incertitudine planând asupra forţei cu care îşi vor reveni economiile”, a notat Gita Gopinath.

FMI estimează că economiile avansate se vor contracta cu 6,1%, în timp ce economiile emergente ar urma să scadă cu 1% anul acesta, deşi încă pot exista valori pozitive de creştere în China şi India.

Cu toate acestea, chiar şi după revenirea puternică estimată de FMI pentru 2021, PIB-urile vor rămâne în medie cu 5% mai mici decât estima FMI în raportul din octombrie anul trecut.

„Este o recesiune adâncă. Este o recesiune care implică probleme de solvabilitate şi şomaj în creştere, iar acestea lasă cicatrici”, a spus ea.

Economiile emergente ar trebui să evolueze mai bine decât cele avansate per total, dar această performanţă este stimulată de China, ţară a cărei PIB va fi în 2021 doar cu 1,4% sub estimările din raportul FMI publicat în octombrie 2019 – acelaşi raport faţă de care economiile dezvoltate rămân cu 5% în urmă.

Dacă măsurile de carantină naţională vor fi extinse dincolo de al doilea trimestru, adică luna iunie, şi dacă va exista un nou val epidemic de COVID-19 în 2021, şocul economic va fi de două ori mai puternic, estimează FMI.

Deşi măsurile de carantină generează contracţii economice puternice în toată lumea, Gopinath e de părere că acestea sunt necesare pentru a ţine pandemia sub control.

„Nu punem în balanţă salvarea vieţilor omeneşti cu salvarea stilului de trai”, a spus Gita Gopinath.