Gigantul american care se ia la trântă cu pandemia: Johnson & Johnson vrea să producă 900 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19 până în aprilie 2021

Autor: Alex Ciutacu 14.04.2020

Gigantul american Johnson & Johnson vrea să producă între 600 milioane şi 900 milioane de doze dintr-un potenţial vaccin împotriva COVID-19 până la finalul primului trimestru din 2021, dacă testele care încep în septembrie funcţionează conform planului, potrivit CNBC.

Mai mult, compania vrea să producă peste 1 miliard de doze anual, au spus executivii J&J în faţa investitorilor, în timpului unei videoconferinţe organizată marţi pentru a discuta rezultatele trimestriale.

Comentariile au venit la scurt timp după ce producătorul farmaceutic a majorat dividendele trimestriale şi a raportat rezultate financiare pe T1 peste aşteptările Wall Street-ului.

J&J şi-a redus previziunile pentur 2020, luând în calcul impactul estimat al pandemiei de COVID-19. Noile estimări ale producătorului arată un profit estimat la 7,5-7,9 dolari per acţiune, în comparaţie cu o estimare anterioară de 8,95-9,10 dolari per acţiune.

La finalul lunii martie, compania a anunţat că testarea pe oameni va începe în luna septembrie, iar vaccinul ar fi valabil pentru utilizare de urgenţă la începutul anului viitor.

Compania a mai anunţat investiţii de 1 miliard de dolari în cadrul unui parteneriat cu Autoritatea federală pentru Dezvoltare şi Cercetare în domeniul Biomedicinei Avansate, parte a Departamentului Sănătăţii din SUA – pentru a co-finanţa cercetarea pentru un vaccin.

Marţi, Alex Gorsky, CEO-ul J&J a reiterat în faţa investitorilor intenţia producătorului american de a furniza vaccinul pentru utilizare de urgenţă „fără a obţine profit”.

Noul coronavirus, care a dat naştere unei epidemii în China în urmă cu trei luni, a infectat deja aproape 2 milioane de oameni la nivel global, potrivit datelor Universităţii Johns Hopkins. Până acum, oficialii americani au anunţat că un vaccin funcţional ar fi gata în 12-18 luni.

Primele teste pe oameni pentru un potenţial vaccin care ar preveni COVID-19 au început în data de 16 martie. Compania de biotehnologie Moderna lucrează cu Institutul Naţional de Sănătate, o agenţie care face parte din Departamentul de Sănătate al SUA.