Un grup de 15 producători de vin premium: Încasările au scăzut sub 50% după închiderea restaurantelor şi barurilor. Statul ar trebui să sprijine industria pentru a putea rezista

Autor: Cristina Roşca 15.04.2020

Companiile au împreună 1.261 de hectare cultivate cu viţă-de-vie şi angajează circa 1.500 de persoane din mediul rural, cramele fiind de regulă amplasate în afara oraşelor Cifra de afaceri cumulată a acestor producători a sărit de 100 mil. lei în 2019, conform datelor comunicate.

Producătorii de vinuri premium, care îşi vând produsele în special în HoReCa, au fost puternic afectaţi de în­chi­derea restaurantelor şi barurilor în con­textul pandemiei de COVID-19, mo­tiv pentru care cer statului sprijin pentru a continua să investească în vie şi în cra­me.

„Cultura viţei-de-vie nu poate aştepta, întrucât o plantaţie neglijată afectează recolta curentă şi produce scăderi calitative pe o durată de până la trei ani. Astfel, în ciuda absenţei resurselor financiare, specifice peri­oadei, cramele se văd nevoite să continue investiţiile agricole şi înaintează o serie de măsuri necesare, care să fie puse în aplicare retroactiv, începând cu 26 martie, şi până în luna octombrie, după încheierea campaniei de cules”, spun reprezentanţii Aso­ciaţiei pentru Promovarea Vinului Românesc (APVR).