Cristian Pandel, proprietarul Christian Tour : Returnarea integrală a sumelor achitate de către turişti este imposibilă fără suportul celorlaţi furnizori din lanţul de achiziţii, ȋncepând cu statul

Autor: Roxana Rosu 15.04.2020

Cristian Pandel, proprietarul Christian Tour, spune că actuala criză este cea mai dificilă din ultimii 30 de ani şi solicită Guvernului măsuri care să sprijine supravieţuirea firmelor locale din domeniu, precum posibilitatea ca angajaţii să lucreze cu program redus, la distanţă, iar statul să acopere o parte din costurile salariale şi facilitarea obţinerii de credite cu garanţia statului şi cu dobânzi minime.

Din cei 350 de angajaţi ai agenţiei, doar 80 mai sunt active în prezent, celelalte fiind de la 1 aprilie în şomaj.

„Măsura şomajului tehnic este doar o soluţie de compromis, departe de a fi ideală pentru agenţiile de turism. O soluţie la care am apelat doar pentru că aşa putem asigura continuitatea şi locurile de muncă pentru angajaţii care au fost ȋntotdeauna o prioritate pentru noi. Agenţia de turism nu poate să-şi suspende complet activitatea ȋn aceste zile, deoarece are nevoie, mai mult decât oricând, de resurse umane active care să efectueze reprogramări şi să comunice constant cu turiştii speriaţi. Aceasta este ȋnsă o muncă fără niciun fel de profitabilitate şi imposibil de susţinut din resurse proprii.” mai spune Cristian Pandel.

El spune că o soluţie mai bună pentru industria turismului din România ar fi posibilitatea ca angajaţii să lucreze cu program redus, la distanţă, iar statul să ofere suport angajatorului ȋn acoperirea costurilor salariale. Astfel, o parte a salariului ar fi susţinută de către stat, iar angajatorul ar putea completa veniturile salariatului, acesta rămânând activ. O opţiune de susţinere similară, bucurându-se deja de succes ȋn rândul afacerilor similare, din Germania.

În plus, compania face demersuri şi se poartă discuţii cu reprezentanţii Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri ȋn vederea găsirii de soluţii rapide de garantare sau creditare şi a unor măsuri legislative coerente, inspirate de la alte economii din zona UE.

„Nu cerem Guvernului lucruri incorecte ori imposibile, ci solicităm sprijin ȋn obţinerea de credite cu garanţia statului şi cu dobânzi minime, spre zero (inclusiv pentru pentru mari contribuabili, nu doar pentru IMM-uri). De pildă, franciza TUI TravelCenter pe care o reprezentăm ȋn România, a primit informarea din partea gigantului TUI cu privire la suportul de 1.8 miliarde euro primit din partea guvernului german. Dacă liderul mondial al turismului este susţinut de Guvernul său, Christian Tour, care este un brand 100% românesc, nu poate fi lăsat de izbelişte”.

Totodată, antreprenorul atrage atenţia asupra faptului că, ȋn tot acest context cauzat de pandemia COVID-19, este incorect ca din ȋntreg lanţul de furnizori care participă la crearea pachetului turistic, doar o verigă - adică touroperatorul - să fie singurul care răspunde ȋn faţa turistului, fiind nevoit să restituie sumele ȋncasate drept avansuri, ȋn cazul neefectuării programului turistic, din motive independente de el.

Pachetul turistic incluzând, pe lângă costuri directe, precum: cazare, transport, masă, etc., şi o serie de costuri indirecte, asociate rezervării şi pe care agenţia le-a angajat deja: costuri de marketing, chirii ale sediilor, website şi costuri asociate sistemelor informatice, costuri cu salariile pentru agenţii care au procesat rezervarea, taxe şi impozite aferente acestora şi virate deja către stat, etc.

„Ȋn lanţul acesta, primul care ar trebui să returneze ceva, ar fi statul. Dar acesta, greu returnează ceva, având ȋn vedere exemplul concediilor medicale şi maternale nedecontate de aproape 2 ani.”, completează Cristian Pandel.

Din acest motiv, returnarea integrală a sumelor achitate de către turiştii aflaţi ȋn imposibilitate de călătorie temporară din cauza stării de urgenţă, este imposibilă fără suportul celorlaţi furnizori din lanţul de achiziţii, ȋncepând cu statul. Orice lege care    s-ar aplica ȋntr-o situaţie normală, punctuală, nu ȋşi poate găsi aplicabilitatea ȋntr-o situaţie de forţă majoră generalizată, ca cea pe care o trăim ȋn aceste zile. Forţă majoră care exonerează de răspundere, fiecare parte implicată ȋn aceste procese.