Perspectivele sumbre pentru sectorul aerian comercial: veniturile se vor reduce cu peste 50% anul acesta

Autor: Cristina Bellu 15.04.2020

Veniturile companiilor aeriene rezultate din zborurile comerciale vor inregistra la nivel global o scădere cu 314 miliarde de dolari în 2020, echivalentul unei reduceri de 55% faţă de 2019, în contextul crizei provocate de COVID-19, arată o analiză a Asociaţiei Internaţionale de Transport Aerian (IATA).

„Perspectivele industriei sunt din ce in ce mai sumbre. Amploarea crizei face puţin probabilă o recuperare accentuată în formă de V. În termeni realişti, va fi o recuperare în formă de U, cu călătoriile interne revenindu-şi mai repede decât piaţa internaţională. Am putea asista la o înjumătăţire a veniturilor din zboruri comerciale. Aceasta ar reprezenta o pierdere de 314 miliarde de dolari", explică Alexandre de Juniac, director general şi CEO al IATA.

El apreciază că deşi unele guverne au intensificat măsurile de salvare financiară, situaţia rămâne critică.

„Companiile aeriene vor utiliza rezerve de numerar de 61 de miliarde de dolari doar în al doilea trimestru. Aceasta pune în pericol 25 de milioane de locuri de muncă dependente de aviaţie. Şi fără ajutor urgent, multe companii aeriene nu vor supravieţui pentru a susţine recuperarea economică"

Pe 24 martie, IATA estima o pierdere a veniturilor de 252 miliarde de dolari, minus 44% faţă de 2019, într-un scenariu cu restricţii severe de călătorie, care durează trei luni.

Cifrele actualizate reflectă o adâncire semnificativă a crizei şi reflectă restricţii interne severe care durează trei luni, unele restricţii privind călătoriile internaţionale care se extind dincolo de primele trei luni şi  impact mondial sever, inclusiv în Africa şi America Latină, care au avut o prezenţă redusă a bolii şi se previziona o afectare mai redusă, în analiza din luna martie..

Potrivit datelor IATA, în 2020, cererea pe segmentul de zboruri comerciale (intern şi internaţional) este de aşteptat să scadă cu 48% faţă de 2019.

„Ajutorul financiar pentru companiile aeriene ar trebui să fie o măsură prioritară pentru guverne. Sprijinirea companiilor aeriene va menţine lanţurile vitale de aprovizionare în timpul crizei. Fiecare loc de muncă salvat la o companie aeriană va menţine încă 24 de persoane angajate. Şi aceasta va oferi companiilor aeriene o şansă de luptă, rămânând întreprinderi viabile, care sunt gata să conducă redresarea, conectând economiile atunci când pandemia va fi sub control. În cazul în care companiile aeriene nu sunt gata, efectele economice negative ale COVID-19 vor fi prelungite inutil ", concluzionează Alexandre de Juniac.