Cum se compară apartamentelor românilor versus cele europene? Antoanela Comşa, AREI: „Avem unul dintre cele mai mici spaţii locative pe cap de locuitor la nivel european.“ Piaţa rezidenţială are nevoie de reglementarea TVA-ului pentru a încuraja achiziţia de locuinţe mai mari

Autor: Bogdan Alecu 16.04.2020

Pragul de 450.000 de lei pentru TVA-ul de 5% trebuie rapid schimbat, în contextul în care dacă atunci când a fost calculat, în septembrie 2015, reprezenta circa 100.000 de euro, acum re­pre­zintă numai 93.000 de euro din cauza deva­lo­rizării monedei naţionale, în timp ce aparta­men­tele au continuat să se scumpească.

„Am transmis către Executiv un set de pro­pu­neri pentru susţinerea pieţei imobiliare în această perioadă. În discuţie este TVA-ul de 5%, deoarece acesta nu se mai limitează la 100.000 de euro, ci la mult mai puţin, iar astfel sta­tul penalizează locuitorii marilor oraşe precum Cluj sau Bucureşti unde preţul construcţiilor este foar­te mare. Aici cine doreşte să cum­pere un apartament de 3 camere nu se poate încadra la TVA de 5%, iar o mă­sură pe care statul o poate lua este re­gândirea pragului de 5%, după modelul altor ţări europene“, ex­plică Antoanela Comşa, preşe­din­tele consiliului director al AREI şi directorul Gran Via, dezvol­ta­torul care construieşte proiecte pre­cum Gran Via Park şi Timişoara 58 în Bucureşti sau Gran Via Marina în Constanţa.