Afacerile din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) au crescut în primele două luni ale anului cu 12,6%

Autor: Roxana Rosu 16.04.2020

Afacerile din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) au crescut în primele două luni ale anului cu 12,6%, datorită vânzărilor de produse agricole brute şi de animale vii (+38,3%), precum şi a comerţului cu echipament informatic şi de telecomunicaţii (+23,8%), a anunţat INS.

De asemenea, creşteri importante au fost raportate la comerţul cu ridicata nespecializat (+15,4%), vânzările de bunuri de consum, altele decât cele alimentare (+9,8%) şi al altor maşini, echipamente şi furnituri (+7,2%).

În schimb, activităţile  de  intermediere în comerţul cu ridicata  au scăzut  cu 10,8%.

Ajustat la numărul  de  zile lucrătoare şi  de sezonalitate, comerţul cu ridicata a avansat cu 7,7%.

Comparativ cu luna ianuarie , în februarie comerţul cu ridicată a crescut cu 13,4%,  iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate  cu 1,4%.

Faţă de februarie 2019, afacerile din comerţul cu ridicata au avansat cu 12,2%.

INS a precizat că datele nu surprind impactul crizei COVID-19.

”În măsura posibilului, vom continua să colectăm informaţii statistice, pentru a putea oferi informaţii esenţiale care vor surprinde situaţia în schimbare începând cu luna martie 2020”, se arată în comunicat